Orta Çağ Dokusunda Şiirsel Bir Medya Kütüphanesi

Grasse Média Kütüphanesi, tarihi ve modern mimarinin mükemmel bir sentezini sunuyor. Beyaz taşlı eski binalar ve yeni Belvedere Kulesi, bu yapıyı etkileyici kılıyor. Aydınlık iç mekanları ve dengeli tasarımı, tarihi ve çağdaş unsurları mükemmel bir şekilde bir araya getiriyor.

Emmanuelle Beaudouin, Laurent Beaudouin ve Ivry Serres’in ortak çalışması olan Grasse Média Kütüphanesi, bu Orta Çağ kentinin dolambaçlı yoğunluğuna, varlığıyla görünür, hacimleri ve malzemeleriyle ihtiyatlı, şiirsel bir projenin gücünü yerleştiriyor.

Grasse Kasabası dar sokaklardan ve renkli kaplamalardan oluşuyor. Beyaz taştan kamu binaları, Notre-Dame du Puy Katedrali’nin Çan Kulesi, Saat Kulesi ve Sarrazine Kulesi gibi kentsel dokudan ortaya çıkan unsurlarla dikkat çekiyor. Charles Nègre Média Kütüphanesi, kentin özünden ve yerel dilin ince yankılarından besleniyor, bu anıtlar ve kentsel doku arasındaki ilişkilerden esinlenerek Grasse kasabasını ve sarp manzarasını düşünebilecek bir yer olarak kendini ortaya koyuyor.

Yeni bir Belvedere Kulesi’nin siluetinin hakim olduğu Média Kütüphanesi, en üst katındaki terasın tepesinden eski kenti gözlemliyor. Kentsel yapının kaynaklarından yararlanarak gerilimler ve yakınlıklar yaratıyor. Yapı, bozulmuş bir kent merkezinde yaya ilişkilerini ve kamusal alanları yeniden şekillendiren daha küresel bir kentsel projenin kilit unsuru.

Ortak bir fuaye, sergi salonuna ve yaya geçidinin altında yer alan oditoryuma erişim sağlıyor. Mevcut bir binadaki bir pasajın açılması, meydana geçişe ve sergi salonuna bakan su deposu boyunca yaya geçişine izin veriyor.

Bugün, ana girişi vurgulayan Média Kütüphanesi’nin çıkıntısı tarafından kısmen örtülmüş. Geçidin üzerinde asılı duran bir rampa, kütüphanenin içindeki sokağı genişleterek kullanıcıyı katlar arasında mimari bir yürüyüş yapmaya davet ediyor. Kütüphane yaz aylarında ışık ve tazelik geçiren açık alanlara sahip. Bu aydınlık bir fayın üst katlarından geçen salondan oluşuyor. Cephe kabuğundaki yivli beyaz beton kolonlarının filtresi doğal ışığı süzüyor ve pencere kafesinin bu büyük ölçekli varyasyonu arkada yer alan cam cepheyi koruyor.

Arazinin çoklu kısıtlamaları, arkeolojik kazılar, toprakların ve mevcut yapıların stabilitesi, sismik kısıtlamalar ve eski evlerin yeniden kullanımı ile bağlantılı. Tamamen kazıklar üzerine kurulan bu beton binanın tonozlu yapısı, rezervuarı örten büyük konsolun yapılmasına olanak tanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın