Olson Kundig’den Demiryolu Rayları Üzerine Taşınabilir Bir Stüdyo

Olson Kundig Architects, Washington'da demiryolu rayları üzerine oturan, hareket edebilir bir stüdyo tasarladı.

Fotoğraflar: Aaron Leitz

Maxon Studio adlı proje, bağımsız, Washington’da işvereninin marka ajansı için bir ofis olarak inşa edilen iki katlı, hava koşullarına dayanıklı (korten) çelik bir yapıdan oluşuyor.

Stüdyo, 15 metrelik demiryolu raylarının üzerine inşa edilmiş, böylece müşterinin evine “yerleşen” bir ek olabiliyor veya bağımsız bir yapı haline gelmek için uzaklaşabiliyor.

İşveren ve aynı zamanda projenin genel yüklenicisi olan Lou Maxon ofisin raylar üzerinde ileri geri hareket etmesine izin vermek için Olson Kundig Architects ile birlikte çalışmış.

Olson Kundig Architects’in tasarım müdürü Tom Kundig, “Güzel bir şekilde üretilmiş güzel bir nesne, ancak onu pist boyunca hareket ettirmek tamamen başka bir deneyim,” diyor.

“Lou ve Alpine’in [Welding] kontrol panelinin elektronik aksamını yeniden yapılandırarak ve elektrik bağlantısının stüdyonun arkasında zarif bir şekilde açılmasını sağlayarak başardıkları şey mutlak bir zeka ürünü” diye ekliyor.

Ofis, rayların işlevsel yönünün yanı sıra, “yerel bölgedeki demiryolu endüstrisinin mirasına” bir övgü olarak projede demiryolu tasarımının diğer unsurlarının da uygulandığını söylüyor.

İki katlı yapı “geleneksel vagon” tasarımını baz alıyor. İlk katta bir çalışma alanı bulunurken, çelik bir merdivenle erişilebilen ikinci kat, manzarayı izlemek için bir kubbe görevi görüyor ve “yaratıcı keşif ve restorasyon için daha sakin bir bölge” olarak işlev görüyor.

Rayları çalıştıran kontrol paneli bir Burlington Northern lokomotifinden alınırken, kapı rengi ve kullanılan ahşap için doğrudan Amerikan trenlerinde sıkça görülen renk ve malzemelerden esinlenilmiş.

Demiryolu rayları Great Northern Demiryolu hattından alınmış, ancak ofis çelik rayların “tipik olarak kullanılandan çok daha büyük bir ölçüye sahip olduğunu” belirtiyor. Ayrıca, Japon yüksek hızlı demiryollarında kullanılan trenlerde bulunanlara benzer şekilde, deprem esnasında kulenin devrilmesini önleyecek bir dengeleme çubuğu da bulunuyor.

İçeride çelik bir duvar ve yerleşik bir masa bulunuyor. Duvarların geri kalanı ahşap ve merdivenin bulunduğu duvarda bir tabure ile kontrol paneli yer alıyor. İkinci kat, ahşap ve çelik duvarların yanı sıra gömme bir kitaplık ile aynı malzeme düzenine sahip.

Katlar arasında daha ağır eşyaları taşımak için bir servis asansörü bulunuyor.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın