Nasıl Tasarlanır: Merdiven Altı Alanlar

Nasıl Tasarlanır serisinin bu bölümünde, merdiven altlarını örnekler üzerinden inceleyerek nasıl değerlendirilebileceğine dair fikir üreteceğiz.

Genelde tasarım aşamasında çok da dikkate alınmayan merdiven altları aslında büyük bir potansiyele sahip. Çok farklı işlevlerde kullanılabilen merdiven altlarında; metrekare, tavan yüksekliği, merdiven biçimi gibi özelliklere göre kullanım olanaklarının değişkenlik göstermesiyle oldukça keyifli tasarımlar elde edilebiliyor.

1- Depolama Alanları

Merdiven altlarını değerlendiriken en sık karşılaştığımız ve ilk akla gelen işlev, depolama alanı olarak kullanmak. Açık raf sistemleri, kapalı dolaplar, sürgülü sistemler ve onlara eşlik eden dekoratif dokunuşlarla özgün tasarımlar elde etmek mümkün.

Tasarım: Friis & Moltke ve Wienberg Architects, Fotoğraf: Mikkel Rahr Mortensen & Gitte Kjær

Yukarıdaki örnekte depolamanın yanı sıra oturma alanı da kurgulanmış ve tek tip malzeme tercihiyle temiz ve şık bir bitiş elde edilmiş. Merdiven ve zeminde farklı malzeme kullanımı ile alanlar tanımlanmış. Tüm bu tasarım tercihleriyle birlikte merdiven ayrı bir strüktür olmaktan çıkıp mekanla birlikte hareket eden bir eleman haline gelmiş.

Tasarım: Arsenit, Fotoğraf: Yifan Liu

Merdiven altı depolama alanları; tiny house, karavan gibi dar alanlarda kritik bir önem taşıyabiliyor. Örneğin Arsenit’in tasarladığı bu tiny house projesinde yer alan merdiven tam olarak böyle bir konuma sahip. Yatağın yanında yer alan merdiven, hem komodin hem depolama işlevi görüyor. Mekanın tek düze yapısına ritmik hareketiyle katkı sağlayan alanı, merdiven altı alan değerlendirmesine yönelik iyi bir referans olarak varsayabiliriz.

Tasarım: Office Alex Nicholls, Fotoğraf: Rory Gardiner

Daha basit indirgediğimizde ise yaşam alanlarına sadece depolama ve dekorasyon ile destek olan alanlar yaratarak da güzel tasarımlar elde etmemiz mümkün. Örneğin işlev açısından basit tutulmuş bu tasarımda; birleşim noktaları, malzemeler arası doku farkları gibi detaylara önem verilerek özgün bir görünüm elde edilmiş.

2- Oyuklar ve Oturma Alanları

Merdiven altları için bir diğer seçenek ise oyuklar ya da boşluklarla oturma alanları yaratmak. Kitap okuma köşeleri, çocuklar için oyun alanı ya da sadece bir dinlenme alanı olarak kurgulanabilecek bu alanlar yaşam alanları için eğlenceli bir alternatif sunuyor.

Tasarım: Frederick Tang

Yukarıdaki tasarım her yaştan insan için eğlenceli bir kullanım sunuyor. Merdiven altı alan, bir düzlem ve ortasına oyulmuş bir oturma alanı olarak kurgulanmış. Malzeme ve renk seçimi ile derinlik hissi vurgulanmış. Eklenen aydınlatma elemanı ise atmosferik ortamı desteklemiş.

Tasarım: HápticaLab, Fotoğraf: Amy Bello

Bu oturma alanı örneği ise bir öncekine göre daha basit ve dar alanda maksimum verim elde etmeye odaklanılarak tasarlanmış. Depolama alanlarıyla birlikte antre alanlarında da kullanılabilecek bir tasarım yapılmış. Her iki tasarımda da yaratılan koza etkisi, güven hissini beraberinde getiriyor.

Tasarım: flipê arquitetura, Fotoğraf: Carolina Lacaz

Bu örnekteki endüstriyel merdiven tasarımında da gördüğümüz gibi bazı merdiven strüktürleri; etrafını kapatmadan ya da kompakt bir yapı yaratmadan kullanılmaya daha uygun olabiliyor. Bu ve benzeri örneklerde, kompakt bir yapı yaratıldığında merdiven tasarımı arkaplanda kalabiliyor. Yapılan tasarımların birbiriyle yarışmaması, denge içinde bir arada varolabilmesi yaratım sürecindeki kritik noktalardan biri. Bu örnekte de oluşabilecek bu sorunun önüne geçilerek merdivenin yalın varlığı korunmuş ve alt kısımda bir oturma alanı kurgulanmış.

3- Çalışma Alanları

Atıl durumdaki merdiven altları, raf sistemleri, modüler mobilyalar ve aydınlatma çözümleri gibi unsurlarla birlikte keyifli bir çalışma ortamına dönüştürülebilir. Ev içerisinde küçük çalışma alanlarına ihtiyaç duyulan senaryolarda oldukça kullanıışlı bir alternatif sunan merdiven altı çalışma alanları, yer tasarrufu açısından da büyük avantaj sağlıyor.

Tasarım: Creative Union

Merdiven kolunun kısa olduğu durumlarda, örnekte görülebileceği gibi kompakt uygulamalar yapılabilir. Raflar, rıhtlara denk gelecek şekilde çözümlenebilir. Bunu yanı sıra masa boyutları ve ortalama merdiven genişliği ölçüleri de birbirine uyumlu şekilde uygulanmaya müsait.

Tasarım: C.Kairouz Architects

Bu örnekte ise daha uzun bir merdiven kolu altında çözümlenmiş bir çalışma alanını görüyoruz. Dar alana göre çok daha ferah bir kullanım imkanı sunan bu kurguda merdiven altından görünen basamaklar örtülmüş ve daha yalın bitişli bir sonuç elde edilmiş. Merdivenin başlangıç noktasına gidildikçe darlaşan alanda, alt kısım depolama ile çözülmüş; üst kısım ise masanın bitimi olmasıyla birlikte işlev açısından yalınlaştırılmış.

4- Banyo ve Mutfaklar

Tasarım: Gunter & Co Projects

Çamaşırlık için alan olmayan konutlarda, merdiven altları bu işlevde değerlendirilebilir. Ana banyonun kurgulanması için çoğunlukla dar bir alan sunsa da ek bir tuvalet alanı olarak ya da düşük metrekareli alanlarda ana banyo olarak da fonksiyonel bir alternatif sunuyor.

Tasarım: Paulo Martins

Açık mutfaklar için de bir seçenek sunan merdiven altları, minimal mutfaklar için oldukça elverişli alanlar yaratabiliyor.

5- Antreler

Tasarım: Woulfe

Girişe yakın merdivenler söz konusu olduğunda, kompakt portmanto sistemlerini merdiven altlarında uygulamak; düzenli ve temiz bir görünüm elde etmeyi sağlayabiliyor. Örnekteki gibi kurgular; ayakkabı, mont gibi bolca yer kaplayan ve dağılmaya müsait eşyaları dışarıdan görülmeyecek şekilde yerleştirmek iyi bir çözüm önerisi sunuyor.

6- Oyun Alanları

Merdivenler, strüktürel yapılarıyla oyun alanı yaratmak için adeta biçilmiş kaftan. Alt ve üst kısmı, basamakları ve taşıyıcı elemanlarıyla birbirinden farklı parkurlar için ortam sağlıyor.

Tasarım: Deferrari+Modesti, Fotoğraf: Anna Positano

Bu örnek, tam olarak bahsettiğimiz parkur sisteminin hayata geçirilmiş hali. Strüktür tasarımıyla oldukça eğlenceli bir sistem yaratılmış.

Tasarım: HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro, KIDS DESIGN LABO

Bu örnekte ise merdiven sahanlığının taşıyıcı elemanı çocuklar için bir oyun havuzuna dönüştürülerek hem estetik hem de eğlenceli bir mekan yaratılmış.

Kaynakça

Pully Apartmanı

Kalıcı Beton Elemanlar ve Değişebilen Ahşap Eklentilerin Kontrastıyla Tasarlanan Konut

Sewdley Sokağında Ev

Özbinar Evi

Gün Işığından Yıl Boyu Yararlanan Daire: Sun Dial Appartment

Sanat Stüdyosundan Modern Bir Pansiyona

Etiketler

Bir yanıt yazın