Modern Bir Yaratıcılık Odağı: Zhuhai Jinwan Civic Arts Centre

Modern Bir Yaratıcılık Odağı: Zhuhai Jinwan Civic Arts Centre

Zaha Hadid Architects, Çin’de Zhuhai/Jinwan bölgesinde Zhuhai Jinwan Civic Arts Centre isimli bir yapı tasarladı.

Zhuhai Jinwan Civic Arts Centre, 100.000 sakini barındıran ve yeni bir toplumsal, kültürel, akademik ve ticari altyapıyı içeren 4,78 milyon metrekare inşaat alanına sahip bir kent olan Aviation New City’nin merkezinde yer alıyor.

Guangzhou-Zhuhai Şehirlerarası Demiryolunun bir uzantısı olan Zhuhai Havaalanı Demiryolu, Zhuhai’nin şehir merkezi ve havaalanı ile doğrudan bağlantı sağlarken yeni Hong Kong-Zhuhai-Macau köprüsü Shenzhen ve Hon Kong sakinlerinin Zhuhai’ye bir saatten kısa bir sürede ulaşmasını mümkün kılıyor.

Yapı, şehir için 1.200 kişilik Büyük Tiyatro ve 500 kişilik çok işlevli Black Box tiyatrosuna sahip bir Gösteri Sanatları Merkezi; interaktif bir Bilim Merkezi ve bir Sanat Müzesi olmak üzere üç farklı kültür kurumunu bir araya getiriyor. Zhuhai Jinwan Civic Arts Centre’daki her bir mekan, farklı ziyaretçi deneyimleri yaratan benzersiz özelliklere sahip olacak şekilde tasarlanmasına rağmen, doğudan batıya 170 metre genişliğe ve kuzeyden güneye 270 metre uzunluğa yayılan tutarlı bir biçimsel ve yapısal mantıkla birleştirilmiş.

Merkezi bir eksen üzerinde simetrik olarak düzenlenmiş olan iki büyük ve iki küçük mekân, tüm kültür kurumlarının ortak dış fuayesi olarak hizmet veren merkezi bir plaza ile birbirine bağlanıyor. Bu avluya bakan cam yüzeyler, ziyaretçilerin her bir mekânın bireyselliğini ve karakterini algılamasını sağlıyor. Büyük Tiyatro ve Sanat Müzesi açık renk malzemelerle tamamlanırken, çok işlevli Black Box ve Bilim Merkezi daha koyu renk malzemelerden oluşuyor.

Güney Çin’in üzerinde uçan göçmen kuşların zikzak desenlerini anımsatan kafesli çelik kanopiler, her bir mekanı tekrarlama, simetri ve ölçek çeşitliliği ile yapılandırarak, her birinin farklı işlevsel gereksinimlerine yanıt veren birbiriyle ilişkili unsurlardan oluşan bir kompozisyon ortaya çıkarıyor. Kendi kendini taşıyan ve dengeleyen çatı modüllerinin bu tekrarı, ön imalat, ön montaj ve modüler yapı kullanımını optimize ediyor.

Kendine özgü çatı yapısı, merkezin dört kanadını saran ağsı bir kabuk sistemi altında farklı mekanları birleştiriyor. Birbirine bağlanan köprüler ve boşluklar, merkezin kalbinde, iç mekanların yanı sıra kafeleri, restoranları ve eğitim tesisleriyle çevredeki gezinti yollarına bakan çok katmanlı bir kamusal plaza oluşturuyor. Tasarım, bağlantıları geliştirmek için tüm kamusal alanlarda doğal ışıkla birlikte sezgisel yönlendirmeyi iyileştirerek yerel sakinlerin gün ve akşam boyunca keyif alabilecekleri ilgi çekici sivil alanlar yaratıyor.

Büyük Tiyatro’nun iç mekanı, ses yansıtıcı olarak tasarlanan tavan panellerinin konumu ve açısı ile merkezin dış çatı kanopisinin kompozisyonunu devam ettiriyor. Büyük Tiyatro’nun ses emici yüzeyleri yerel, ulusal ve uluslararası performanslar için gerekli olan en yüksek akustik standartları karşılayacak şekilde tasarlanmış.

Sanat Müzesi, müzeye doğal ışık sağlayan ve aynı zamanda sanat eserlerini sergilemek için sürekli bir dikey yüzey oluşturan ana atriyumu çerçevelemek için çatının zikzak geometrilerini benimsiyor. Bu dikey bölümün arkasında bir iç galeri, depolama ve idari alanlar yer alıyor. Mimariyi sergi deneyimiyle birleştiren müzenin dikey sirkülasyon ve sergi rotasının kesintisiz beyaz ‘şeridi’ müzenin tanımlayıcı unsurunu oluşturuyor.

Bilim Merkezi’nin iç mekanı da merkezin çatısının geometrisini, merak ve öğrenmeye ilham veren interaktif sergilerle bilimsel yenilikleri sergilemek üzere dönüştürüyor. Bilim Merkezi’nin konferans salonu, merkezin halka açık bilimsel deney ve keşif gösterileri programı için tasarlanmış.

Sanat merkezinin podyum bölümü, ZhongXin Gölü içindeki bir adayı tanımlıyor. Yaya rampaları ve tüneller, ziyaretçileri göl yüzeyini geçerek podyumun merkezindeki kamusal meydana davet ediyor ve burada yaya köprüleri boşluklardan geçerek tüm mekanlara bağlanıyor. Modüler çatı kanopisi tarafından korunan camlı cepheler şeffaflık sağlayarak yerel toplumu göl kenarındaki tahta kaldırımlara ve geniş çatı yapısının altındaki plazalara davet ediyor. Merkezin batı tarafındaki harici amfitiyatro ise açık hava performanslarına ve etkinliklerine olanak sağlıyor.

Betonarme olarak inşa edilen merkez, her biri kendi kendini taşıyabilen dış çelik kanopilere sahip, yapısal olarak birbirinden ayrı beş binadan oluşuyor. Sadece 22 kolonla desteklenen ve toplam 270 metreye 170 metrelik bir alana yayılan bu serbest biçimli çelik çatı kanopileri, modüler, tekrarlayan yapılarının saha dışında imal edilmesini ve sadece iki farklı kolon tipinden monte edilmesini sağlamak amacıyla simetrik geometrilerden oluşacak şekilde tasarlanmış.

Merkezin peyzajı ve çevresindeki göl, Zhuhai’nin sünger şehir girişiminin ayrılmaz unsurları olarak tasarlanmış. Kirleticileri doğal olarak filtrelemek üzere, sucul flora ve faunayı kullanarak şehrin yağmur suyunun en az %70’inin doğal olarak süzülmesini, depolanmasını ve yeniden kullanılmasını hedefliyor. Ayrıca peyzajın sulama sistemindeki nem ve toprak nemi sensörleri su tüketimini kontrol ediyor ve azaltıyor.

Güney Çin kıyılarının tropik ikliminde yer alan yapının çift yalıtımlı camları termal performans için optimize edilmiş ve dış güneş gölgelemesi için delikli alüminyum paneller içeren kafesli çatı kanopisi ile korunmuş. Paneller içindeki delikler, programlama gereklilikleri, yönelim ve güneş kazancına uygun olarak merkezin iç mekanlarında farklı derecelerde güneş ışığına izin vermek üzere boyutsal açıdan farklılık gösteriyor. Geceleri, bu çatı örtüsü merkezi yumuşak yansıyan ışıkla aydınlatıyor.

Akıllı kontrollü enerji tüketimi ve iç mekan hava kalitesi izleme sistemleri, ideal konfor ve enerji azaltımı için merkezi otomatik olarak düzenliyor. Atık ısı geri kazanımı, merkezin su geri dönüşüm sistemine bağlı su tasarrufu sağlayan cihazlarla merkezin sıcak su ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılıyor. Çin’in Yeşil Bina Değerlendirme Standartlarının en üst seviyelerini karşılamak üzere tasarlanan merkezin yapısal bileşenlerinin seçimi ve tedariğinde, geri dönüştürülmüş çelik, agrega ve diğer bileşen malzemelerine öncelik verilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın