Mimaride yeşil bina devrimi

Bir yandan doğayla dost alternatif enerji kaynakları daha aktif olarak kullanılmaya çalışılırken, diğer yandan enerji tüketimini düşürmek için çözüm yolları üretiliyor.

Mimari açıdan “yeşil bina” kavramı, temiz bir gelecek sağlayabilmesi nedeniyle son yılların en çok konuşulan gündem maddelerinden biri. HAS Mimarlık, Türkiye’de BREEAM Yeşil Bina lisanslı değerlendiricisi ve Kanıta Dayalı Tasarım Akreditasyon ve Sertifikası (EDAC) olan ilk mimarlık firması. Türk firmalarının yanı sıra yurt dışı firmaların da tercih ettiği HAS Mimarlık’ın Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Erktin; kentlerin yaşanabilir olması için, insan ölçeğinde planlanması gerektiğinin altını çiziyor. Erktin, “Yerleşim birimleri, yayalara göre planlanmalı. Şimdiye dek otomobil ulaşım ağları kent planlarımızda hep öncelikli oldu. Yolların arasında kalan adalar, parsellendi ve binalarla dolduruldu. Oysa yayaların ulaşım ağlarına öncelik verilmeliydi. Çocukların, yaşlıların, engellilerin yaşam alanları düzenlenmeliydi. Mahalle düzeyinde, Boğaziçi köylerinde gördüğümüz düzen, Türk mahalle yaşamının en güzel örneklerindendir. Örneğin, Arnavutköy’de, Kuzguncuk’ta gördüğümüz köy meydanı, kahveler, mahalle çarşısı, cami, okullar yayaların etrafında şekillenir. Bu mahallelerde otomobilin varlığını hissetmezsiniz. Günümüzde de kentsel dönüşüme “insan” odaklı yaklaşmak gerekiyor” diye konuştu.

Dönüşümde çevre unsuru

Kentsel dönüşümün depremden etkilenen bölgelerin yenilenmesi amacıyla uygulandığı takdirde büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Erktin, öte yandan dönüşümün, kent içinde son kalan yeşil alanların yapılaşmaya açılması için bir araç olarak kullanılmasının tehlikeli olduğunun altını çiziyor.

Kapasite artışı tehlikeli

İstanbul’da kentlilerin nefes alabileceği çok az sayıda yeşil alan kaldığına dikkat çeken Erktin, “Türkiye kentsel dönüşüm kartını bu alanların da yapılaşması yönünde kullanırsa önemli bir fırsatı ayaklar altına almış olacak. Diğer bir tehlike, kentsel dönüşümün finansmanı için kapasite artışına gidilmesidir. Altyapının yetersiz olduğu ve yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerin, inşaat maliyetini karşılayabilmek için yoğunlaştırılması, sorunları daha da içinden çıkılmaz hale getirecektir” dedi.

Yeşil Bina Liderleri İstanbul’da

Bu yıl 2. kez düzenlenen Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde Dünya Yeşil Bina Konsey Başkanı ve yöneticileri bir araya geliyor

Almanya, İtalya, Romanya, İspanya, İsveç, Bulgaristan ve İsrail Yeşil Binalar Konseyi yöneticileri, 19 Şubat’ta Swissotel’de yapılacak “Dünyada Yeşil Binalar Konseyleri Aracılığıyla Yeşil Dönüşüm” başlıklı oturum da en güncel yeşil bina uygulamalarını tartışacak. HAS Mimarlık’tan Ayşe Hasol Erktin’in yönetiminde toplanacak olan dünya yeşil bina liderleri, yeşil binaların yaygınlaştırılması için deneyimlerini paylaşacaklar.

Uzmanlar, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin Ulusal Yeşil Bina Kılavuzu konusunda da görüş alışverişinde bulunacaklar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da desteklediği Ulusal Yeşil Bina Kılavuzu, Türkiye’de yeşil binaların tabana yayılmasında önemli rol oynayacak. Özellikle İtalyan Yeşil Binalar Konseyi’nin uygulamaya koyduğu tarihi binalar için yeşil belgelendirme sisteminin de görüşüleceği oturumda, Türkiye’deki mevcut yapı stoğunun ve tarihi yapıların yenilenmesi sırasında ortaya konabilecek kriterler ele alınacak. Küresel yeşil bina sertifikaları ile ülkelerin özel koşullarına göre oluşturulan yeşil sertifikaların da karşılaştırılacağı oturum, 2013’ün uluslararası yeşil bina politikaları için ufuk turu olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın