Mimari ve Mikrobiyolojiyi Birleştiren Sergi: Bit.Bio.Bot

EcoLogicStudio, Venedik Mimarlık Bienali'nde ziyaretçileri taze hasat edilmiş algleri tatmaya ve kendi evlerinde yetiştirmeyi düşünmeye davet eden Bit.Bio.Bot sergisini tasarladı.

Mimari ve mikrobiyolojiyi birleştiren sergi, şehir sakinlerinin havayı nasıl temizleyebileceklerini, karbonu nasıl tutabileceklerini, nasıl sürdürülebilir bir besin kaynağı kazanabileceklerini ve kendi alglerini yetiştirerek doğayla nasıl daha büyük bir bağlantı kurabileceklerini gösteriyor.

Claudia Pasquero ve Marco Poletto tarafından kurulan, 10 yıldır antik mikroplarla çalışan EcoLogicStudio, metabolizmaları çok verimli olduğu için onları “benzersiz bir biyolojik zekaya” sahip olarak tanımlıyor.

Sergide, bu gücü yerel ölçekli biyoreaktörler aracılığıyla kullanmak için iki mimari sistem sunuluyor – biri duvarları hava temizleyicilerine dönüştüren “Living Cladding”, diğeri ise yosun yetiştiriciliğine izin veren dikey bir bahçe biçiminde.

Algler, dünyadaki en besleyici organizmalar arasında ve EcoLogicStudio’nun Bit.Bio.Bot’ta yetiştirdiği iki tür – spirulina platensis ve chlorella – sağlık takviyesi olarak zaten yaygın olarak tüketiliyor.

PhotoSynthEtica kaplaması, yeni ve mevcut binaları kapsayacak şekilde oluşturuldu ve havayı temizleyen hem güneşlik hem de fotobiyoreaktör görevi görüyor.

Living Cladding bölümünde, bu sergi için özel olarak yapılmış 10 PhotoSynthEtica levhası, Arsenale’deki tuğla duvar ile benzer desene sahip.

Living Cladding’in çevrelediği alan içinde, alglerin evde veya kentsel tesislerde nasıl yetiştirilebileceğini gösteren üç metre yüksekliğindeki çelik dikey bahçe yapısı üzerine yerleştirilmiş 15 BioBombola ünitesi bulunuyor.

Laboratuvar sınıfı borosilikat camdan ve 3D baskılı biyoplastikten yapılmış olan her BioBombola, EcoLogicStudio’ya göre dört kişilik bir aile için yeterli proteine ​​denk gelen haftada 100 grama kadar, yenilebilir alg üretiyor.

Mutfak potansiyellerini keşfetmek, insanların taze hasat edilmiş algleri denemesi ve tatması için bir araya gelebilecekleri bir masa olan Convivium adlı üçüncü bir enstalasyon da var. Masada, EcoLogicStudio’nun tasarladığı, Swarovski tarafından mikroalg hücrelerinin morfogenezine dayanan şekillerle 3D olarak basılmış 36 benzersiz kristal cam eşya da bulunuyor.

Güçlü bir şekilde fotosentez yapan algler (su yosunu) ağaçlardan daha fazla karbondioksit tüketebiliyor. EcoLogicStudio ayrıca, 10 litre mikroalg kültürü içeren her birimin, üç büyük olgun ağaç kadar karbondioksit emdiğini tahmin ediyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın