Mevzuat savaşı iş kazalarına davetiye çıkartıyor

İş yeri sağlık ve güvenliğini sağlayacak uzmanlar atanamıyor, özellikle tersaneler ve madenlerde iş kazalarına davetiye çıkartılıyor.

Sayıları 2 bin 500’ü bulan doktor ve mühendis, sürekli değişen kanun ve yönetmelikler nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. İşyeri hekimi olarak çalışacak doktorları ve işyeri güvenliğini sağlayacak mühendisleri seçmek için Çalışma Bakanlığı’nca 25 Aralık 2010 tarihinde yapılan sınav Danıştay tarafından geçersiz sayılınca, binlerce insanı mağdur eden büyük bir zaman ve emek kaybı oluştu. 2 bin 500 doktor ve mühendis şimdi sınav kapısında bekliyor.

İş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunmak için eğitim alan ve sınava giren doktor ve mühendislerin mağdur edildiğini söyleyen İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet ve Eğitim Kurumları Derneği (İSGHEDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turhan Şalva, sektörde büyük bir eleman açığı yaşandığını belirtiyor. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi olarak hizmet veren kurumların ve sektörün toplam doktor ve mühendis ihtiyacının yaklaşık 20’şer bin olduğunu, ancak şu anda bu işi yapabilecek 6-7 bin sertifikalı uzman bulunduğunu söyleyen Turhan Şalva, bu sorun çözülmezse eğitim alarak sınava giren ve kazananların tekrar eğitim alıp sınava girmeleri gerekeceğini, bunun da büyük bir zaman ve emek kaybı olduğunu söyledi.

Bu durumun özellikle tersaneler ve madenler gibi yüksek güvenlik seviyesi gerektiren işyerlerinde kazalara adeta davetiye çıkardığını belirten Turhan Şalva, Çalışma Bakanlığı’nın bu sorunla ilgili olarak acilen bir açıklama yapması gerektiğini söyledi. Turhan Şalva, kamuoyuna yaptığı açıklamada: “Bugün hem üyemiz olan şirketler hem de eğitim verdiğimiz doktor ve mühendisler zor durumda. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin geçici 3. Maddesi ile İşyeri Hekimlerinin Görev Yetki ve Sorumlulukları Hakkındaki Yönetmeliğin geçici 4. Maddelerinin Danıştay tarafından yürütmesi durdurulduğundan, 25 Aralık 2010 tarihinde Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı sınava girenlerin eğitimleri geçersiz kabul edildi. Bu kişiler başarılı oldukları sınavın ve hatta edindikler İş Güvenliği Uzmanlığı belgelerinin iptalini gerektirecek bir durumla karşı karşıya bulunmaktalar.

Eğer Bakanlık eski ve yeni yönetmelikler arasında eğitim içeriğinde eksiklik belirlerse bu konuda bir tamamlama eğitimi önerebilir. Ancak, sınavda başarılı olmuş ve çalışma hayatına başlamış uzmanların kazanılmış haklarını yok saymaya hiçbirimizin hakkı yoktur. Hukuki sonucun belgelerin iptali yönünde olmadığı da göz önüne alınırsa, sınavı kazananların belgeleri geçerli kabul edilmelidir. Biz dernek olarak bu mağduriyetin önüne geçmek amacıyla çaba gösteriyoruz. Ancak bazı kurumların yanıltıcı yönlendirmelerine karşın, Çalışma Bakanlığı’nın bir açıklama yapmasını bekliyoruz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın