Merkez Bankası Bursa Şubesi Resmen Açıldı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Bursa Şubesi'nin 6 Ocak 2012 günü gerçekleşen resmi açılış davetini, mimari yayıncılık camiasından sadece Arkitera Mimarlık Merkezi izledi.

Açılışa Bursa İli Vali Yardımcıları, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Şube Müdürü ve banka çalışanları ile, binanın mimarları ve çok sayıda yetkili isim katıldı.

Açılışta ilk konuşmayı yapan Şube Müdürü Ahmet İlgi, 1969’dan beri hizmet veren Merkez Bankası binasının son yıllarda yetersiz kalmaya başlamasıyla, 2005 yılında proje yarışması açıldığını ve süreç sonucunda binanın ortaya çıktığını hatırlattı. İlgi, konuşmasında binanın gerçekleştirilmesi için emek veren herkese, özellikle de mimar ve mühendislere teşekkür etti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise, konuşmasında Bursa’nın tarihi, doğal ve kültürel önemine değinerek, Merkez Bankası olarak şube binalarının teknik, estetik ve işlevsel açıdan dikkat çekici olmasına özen gösterdiklerini belirtti (Bursa’daki eski Merkez Bankası binası Şevki Vanlı tarafından tasarlanmış ve 1988’de 1. Ulusal Mimarlık Sergisi’nde Yapı Dalı Başarı Ödülü’ne layık görülmüştü.).

Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesildi ve davet kokteyl ile devam etti.

“Duvarlar Ne Zaman Boyanacak?

2005 yılında açılan yarışmada jüri üyeleri Hasan Şener, Oral Vural, Emre Arolat, Nesrin Yatman ve Haluk Sucuoğlu; Ömer Selçuk Baz ve Emine Didem Durakbaşa’nın projesini birinci olarak seçmişlerdi. Yarışmada lojman binası tasarımı da istenmişti, ancak bu kısmın uygulaması Merkez Bankası’nın politikası gereği gerçekleştirilmedi.

Açılışın ardından binanın mimarlarından Ömer Selçuk Baz’dan kısaca bilgi aldık ve kendisiyle beraber binayı dolaştık. Baz, bina içindeki galerilerle oluşturulan boşluklar sayesinde binaya gün ışığının içeri alındığını ve çalışanlar için daha iyi bir ortam oluşturulduğunu anlattı. Zemin, galeri katı ve üst kattaki ofis alanları birbirlerine bu galeri boşlukları sayesinde görsel olarak bağlanıyor. Binanın mekansal karakteri ele alınırken, iki kat yüksekliğinde bir zemin kat ve üzerinde yine iki kat ofis alanları olarak düşünülmüş. Böylece alt kattaki banka işlemleri ve depolama kısmı ile, üst kattaki yönetim bölümü birbirinden fiziksel olarak da ayrılıyor. Binanın her katında yer alan balkonlar, çalışanların gün içerisinde nefes almasına olanak sağlayacak kısımlar olarak düşünülmüş. Binanın brüt beton görünümünden memnun olmayanların da bulunduğunu belirten mimar, “Duvarları ne zaman boyayacakları” yönünde şakalara maruz kaldıklarını da belirtti.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın