MAD Architects Tarafından Tasarlanan Anji Kültür ve Sanat Merkezi 2025 Yılında Tamamlanacak

MAD Architects, Anji Kültür ve Sanat Merkezi'nin tasarımını tamamladı. İnşaatına başlanan projenin 2025 yılında tamamlanarak kullanıma sunulması bekleniyor.

Çin’in güneydoğusundaki Zhejiang Eyaleti’nde, Şanghay yakınlarında yer alan Anji, “Birleşmiş Milletler Habitat Ödülü”nü kazanan tek yerleşim yeri olup, ülkenin “bambu” ve “beyaz çay” kenti olarak tanınıyor. Proje, bölgenin doğal ve yapılı çevreleri arasında geçişli bir bağlantı alanı olarak tasarlandı, doğu tarafında şehir, batı tarafında ise nehir ve uzaktaki dağlar yer alıyor.

Anji Kültür ve Sanat Merkezi yaklaşık 149.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve toplam inşaat alanı yaklaşık 120.000 metrekare. Büyük Tiyatro, Konferans Merkezi, Eğlence Merkezi, Spor Merkezi, Gençlik Aktivite Merkezi ve Sanat Eğitim Merkezi dahil olmak üzere altı mekan, Anji’ye özgü yeşil çay tarlalarını çevreleyen “bambu yaprakları”ndan imal edilmiş çatının altına yayılıyor.

Proje, halkın her yönden ve günün her saatinde erişebileceği geçirgen bir toplantı alanı. Merkezi koridorun, ziyaretçilerin, dağların ve yukarıdaki gökyüzünün çerçeveli manzarasını görebileceği bir açık hava platformu haline gelmesine olanak sağlamak için her iki taraftaki görsel koridorun ekseni boyunca düzenlenmiş.

Binanın hacmi, dalgalı silueti Anji beyaz çayı ekili çevredeki tepenin şeklini yansıtan beyaz kiremitli çatının altında eşit olarak dağılmış. Alan boyunca yer alan çoklu avlular, iç ve dış mekan arasındaki sınırları ortadan kaldıran programlı boşluklar olarak işlev görüyor. Projenin batı tarafında ise büyük bir sahne, gösteriler, konserler ve sergiler için açık hava mekanı olarak kullanılabilecek.

Anji Kültür ve Sanat Merkezi’nin en yüksek noktası, nefes kesen manzaraya görsel karmaşıklık katan sırtlara sahip, dağınık bambu yapraklarını andıran bir dizi üst üste binen metal çatı. Aralarındaki boşluklar doğal ışığın iç mekana girmesine izin verirken, ana cephe oldukça şeffaf olduğundan yan cepheleri sayesinde ek olarak doğal ışığı davet ediyor. Ana cephe 17 metreye kadar ulaşıyor ve tamamlandığında Çin’in en yüksek kendini taşıyan cam duvarı olacak.

Büyük Tiyatro ve Konferans Merkezi’nin ana iç alanı iki ila üç katlı bir düzendeyken, diğer dört mekan birinci kat artı kısmi ikinci kat düzeninden oluşuyor. Büyük Tiyatro’nun oditoryumu 1.300 koltuk kapasiteli, Konferans Merkezi’nin ana salonu etkinlik ve toplantılar için 2.000 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede. Enerji kullanımını optimize etmek için projede çatı yeşillendirmesi, geçirgen yol, girintili yeşil alan ve yağmur suyu kaynaklarının kullanımı benimseniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın