Kültürel Köprüler ve Sanatsal İnovasyonun Merkezi: Lusail Museum

Herzog & de Meuron tarafından tasarlanan Lusail Museum'un yeni görselleri yayınlandı.

Herzog & de Meuron tarafından tasarlanan Lusail Museum, tamamlandığında benzersiz bir oryantalist sanat koleksiyonuna sahip olacak. Müze, geçmişte ve günümüzde insanlar ile fikirlerin dünya üzerindeki hareketlerini keşfedecek, diyalog, sanat ve yenilik yoluyla bölünmüş bir dünya arasında köprü kurulmasına yardımcı olacak.

Lusail Museum, akademisyenler, sanatçılar, düşünce liderleri, küratörler ve diğerlerinin katılımıyla kritik küresel konularda üst düzey çalışma, tartışma, münazara ve arabuluculuk için fırsatlar sağlayacak.

Doha’nın kuzeyinde hayata geçirilmekte olan sürdürülebilir şehir Lusail City’nin kültürel dayanağı olacak müze, “dikey olarak katmanlı bir çarşı veya tek bir bina içinde yer alan minyatür bir şehir” olarak tasarlanmış.

Herzog & de Meuron’un müze tasarımı Al Maha Adası’nın güneyinde yer alıyor ve ada içinde belirleyici bir rol üstleniyor.

Plan, hem evrensel bir anlam taşıyan hem de Orta Doğu ve Doha’nın yapı geleneklerine uyum sağlayacak bir biçimde.

Kesişen üç küre, binanın hacmini iki ayrı parçaya bölerek şekillendiriyor. Biri dolunayı andırırken, diğeri etrafını saran bir hilali andırıyor.

Kürelerden türetilen çift yönlü eğrilikler, yukarıdan doğal olarak aydınlatılan hilal şeklinde bir iç sokak oluşturuyor. Müzenin girişlerini merkezi lobiye ve kütüphane, oditoryum, mağaza, kafe ve ibadet alanı gibi diğer kamusal işlevlere bağlamaya hizmet ediyor.

Binanın dış cephesi, kıyıdaki konumuna uygun olarak kaba, toprak, kum benzeri ve esnek, sanki karanın bir parçasıymış gibi görünüyor.

Gün ışığı iç mekanlara, cepheden kesilen derin girintili pencerelerden girerek iç mekanları doğrudan güneş ışığından koruyor.

Yerel ve bölgesel zanaatkarlar ve zanaatkarlarla yapılan işbirlikleri, yerelliğe doğrudan bir geri dönüş sağlayacak ve projenin tarihi zanaatların korunması ve kültürel alışverişin teşvik edilmesindeki rolünü güçlendirecek.

Binanın sağlam beton ifadesi içinde, karşıt noktalar olarak yerleştirilen alanlar, ziyaretçiler için farklı bir ölçek, malzeme kalitesi ve duyusal deneyimler getiriyor.

Merkezi bir heykelsi merdiven, ibadet alanı, kütüphane, oditoryum, çeşitli minderli ve döşemeli nişlerin tümü, ahşap, tekstil, metal ve seramik karolar gibi çeşitli dokunsal niteliklere ve malzemelere sahip.

Galeri katlarındaki sergileme alanları, konumlarına bağlı olarak şekil ve oran bakımından farklılık göstermekle birlikte, hepsi çeşitli sergi türleri için esneklik sağlıyor.

Önemli tarihi yapıların iç mekanlarından dört soyut kopya, en üst galeri katına bağlantı mekanları olarak yerleştirilmiş. III. Murat’ın İstanbul Topkapı Sarayı’ndaki Has Odası’nın kubbesi (1579); Natanz’daki Jameh Camii’nin kubbesi (1320); Kahire’deki İbn Tulun Camii’nin avlusundaki abdest çeşmesi (1296) ve Saragossa’daki Aljafaria kubbesi (1050); coğrafi miraslarıyla ilgili farklı geometri ve süslemelere sahip dört kubbe.

Pandantifler, çapraz kemerler, mukarnaslar ve şirazeler seçilen kubbe tipolojilerinin belirleyici geometrileri.

Bunlar, daha geleneksel galerilerin sıralamasını kırmak ve beklenmedik mekansal deneyimler sunarken olağanüstü küratöryel ve eğitsel fırsatlar sağlamak için kullanılacak.

Kubbe, her biri aynı anda hem evrensel hem de özel olan bu dört oda için mimari tipoloji olarak seçilmiş.

Kubbeler, çeşitli kültürler arasında zamanla ortaya çıkmış, bu yüzden evrensel; ancak tekil “ideal” kubbe formu, yerel coğrafi ve kültürel etkilerle farklılıklar gösterdiği için özel.

Etiketler

Bir yanıt yazın