‘Kültür miraslarımız taş ocağında kaybolmasın’

Söke ile Milas arasındaki Beşparmak Dağları'nda Alman arkeolog Aneliese Peschlow tarafından gün ışığına çıkarılan 8 bin yıllık kaya resimleri kurtarılacak

Aydın’ın Söke ve Muğla’nın Milas ilçe sınırlarına hakim tepelere sahip mitolojik öykü zenginlikleri ile bilinen Beşparmak Dağları’nda (Latmos) 1994 yılında Alman arkeolog Aneliese Peschlow tarafından gün ışığına çıkarılan 8 bin yıllık kaya resimlerinin kurtarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. EKODOST Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Arkeolog Anneliesse Peschlow ve Aydın İl Kültür Müdürü Nuri Aktakka, bölgedeki kaya resimlerinin başta taş (feldispat) ocakları ve ziyaretçilerin yol açtığı tahribat nedeniyle tehdit altıda olduğunu söyledi.

170 RESİM TESPİT EDİLDİ

8 bölgenin SİT alanı ilan edildiğinin müjdesini veren Aktakka, “Tespit edilen 170 kaya resmi olumsuz doğa koşulları ve ziyaretçiler tarafından tahrip oluyor. M.Ö. 6 bin – M.Ö. 5 binin ilk yarısına tarihlenen resimler Yakındoğu arkeolojisinin son dönemdeki en büyük keşiflerinden biri olarak nitelendiriliyor. Ancak Türkiye’nin bu eşsiz kültür hazinesi taş ocakları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu engellenemezse ülke turizminin ve kültürünün eşsiz bir yöresi yok olacak. ‘Dünyanın en önemli kültür mirası, taşocaklarında mıcır oluyor’ diye sitem eden Peschlow’a göre resimlerin konusu ve dili, kaya resim sanatı için dünyada bir ilk olarak dikkat çekiyor” dedi. 

Gezi düzenlendi

Beşparmak Dağları’ndaki kaya resimlerine maden ve taş ocaklarının verdiği zarara dikkat çekmek için çevre gruplarının katılımları ile yürüyüş düzenledi. Geziye EKODOST Derneği ve Aktüel Arkeoloji Dergisi’nce düzenlenen etkinliğe Söke Tema, Söke, Milas, Marmaris Kent Konseyleri, Muğla Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi arkeoloji bölümü öğrenci ve öğretim görevlileri katıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın