Kudüs’teki Dairenin İçi ve Dışı Farklı Hikaye Anlatıyor

Shiran Ishay tarafından tasarlanan Oneness & Otherness Apartmanı, Kudüs'te bulunuyor.

Bu projenin tasarımı üç temel mimari unsur etrafında şekilleniyor: dikey mobilya duvarlar, yatay ve kesintisiz beton zemin ve hareketli bölmeler. Bu unsurlar birlikte, kişisel veya işlevsel ihtiyaçlara göre üç ayrı alana bölünebilen tek ve sürekli bir dinamik alan oluşturuyor.

Dikey mobilya duvarlar, alışılagelmiş alçı duvarların ve kapıların yerini alarak, bu evin ev iç işlevlerin ana unsurları haline gelmiş. Yedi metre uzunluğundaki ana mobilya duvarı, yemek yeme, çalışma, konuşma, oyun oynama, yemek pişirme gibi birden fazla işleve hizmet ederek samimi veya ortak haller yaratıyor. Bu kısım sosyal etkinlikler veya aile için birleşik bir alan oluşturmak üzere katlanabilen dört masa ve sekiz sandalyeye sahip.

Ortak alanı ayırmak için mobilya duvarının içine gizlenmiş açık gri ağır bir perde kullanılabiliyor. Misafirler geldiğinde perde açılıp mobilya duvarının içine gizlenerek geniş bir yemek veya yaşam alanı oluşturuyor. Daha samimi bir atmosfer için perde çıkarılarak ofis veya yoga pratiği gibi bireysel aktiviteler için daha küçük bir alan yaratıyor.

Bir başka mobilya duvarı ise uyku alanını giyinme ve banyo alanlarından ayırıyor. Bu kısmın ise iki farklı ihtiyaca hizmet eden iki cephesi var: bir tarafta dolaba açılan tavandan tabana sürgülü bir kapı ve uyku alanına açılan bir açıklık, diğer tarafta ise giyinme alanına açılan bir kapı, çekmeceler ve bir şifonyer bulunuyor.

Beş metrelik ahşap bölmeler, açık, kapalı veya yarı açık olduğu durumları ile alanın çok yönlü kullanımına izin veren bir başka önemli tasarım öğesidir. Misafir ağırlarken bölmeler kapatılabiliyor, uyku ve giyinme alanını ortak alandan ayırıyor.

Bölmeler açık olduğunda, batıdan ışık ve havanın içeri girmesine izin vererek, ailenin birlikte zaman geçirmesi ve anılar yaratması için birleşik bir alan yaratıyor.

Bu çağdaş mimari tasarım içeride var olsa da, dairenin dışı farklı bir hikaye anlatıyor. Daire, Kudüs’ün Alman Kolonisi’nde 1930’lardan kalma üç katlı bir konut binasında yer alıyor.

İkinci ve üçüncü katlar, 1930’lardan kalma orijinal binanın yapısını takip ederek 1960’larda eklenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın