Kopenhag’da Karakteristik Bir Otopark Tasarımı

Vilhelm Lauritzen Architects tarafından tasarlanan Timber House, Kopenhag'ta yer alıyor.

Timber House, Kopenhag’ın yeni kentsel alanı Nordhavn’da yer alan bir otopark. Otoparkın piksel görünümlü ahşap ve dönüştürülmüş alüminyumdan cephesi ile istiflenmiş kereste kirişlere referansta bulunulmuş. Bu sayede 19. yüzyılda kerestenin depolanıp işlendiği bölgenin kültürel mirasına duyulan saygı vurgulanmış.

Fotoğraflar: Sjavit Maestro

Tasarımcılar, sürücüleri arabalarını park edip metroyu kullanmaları ve şehri yürüyerek gezmeleri için teşvik etmeyi amaçlamış. Park alanları ve bir yolcu indirme/bindirme alanına ek olarak canlı yeşil dış mekan, mağazalar ve sosyal alanlar ile mekana eğlenceli bir nitelik katılmış.

Altı katlı, 430 araba kapasiteli ve 13.300 metrekare büyüklüğündeki yapı, yaklaşık 2 kilometrekare büyüklüğündeki Nordhavn’da inşa edilmiş. Yapının yerleştirildiği lokasyon, tam olarak kerestelerin yüklendiği, depolandığı ve işlendiği, Danimarka dilinde “Trælasthuset” denilen alanmış.

Otopark, çevrenin kentsel bağlamı ve şehrin fonksiyonel programı arasında simbiyotik bir ilişki yakalanmak istenmiş. Bu bağlamda, cephenin heykelsi bir derinliğe sahip olması ve cephede duyusal bir çekicilik uyandırılması gerekmiş. Güvenli bir kentsel çevre güvencesi verirken duygusal ve atmosferik bir ortam oluşturma yolunda, aydınlatma büyük bir önem taşıyormuş.

Kereste fabrikasında görebileceğiniz kereste istifleri, tasarım referansı olarak kullanılmış. Hiçbir kiriş tam olarak üst üste yerleştirilmemiş. Bu ufak sapmalar yapılırken pikselleri kaydırarak rölyef oluşturma fikrinden ilham alınmış. Otoparkın atmosferik kimliği, malzemelerin rastlantısal etkileşimi ve otomatik LED ışıklar ile yaratılmış.

Temelin ağırlığı, doğrudan ham beton yapıya yapıştırılmış ahşap çıtalardan oluşan bir çerçeve üzerine monte edilen genişletilmiş ahşap cephe panellerinin uygulanmasıyla oluşturulmuş.

Cephe strüktürünün temel unsuru olan, hafif ve parlak, geri dönüştürülmüş alüminyum çerçeve; delikli plakalarla güçlendirilmiş. Hem gün ışığını hem de iç mekandaki yapay ışığı yakalayan etkili bir üç boyutlu rölyef oluşturmak için her bir piksel ya cephenin en ön kısmına ya da 30 santimetre gerisine yerleştirilmiş.

Otopark tasarımında amaçlanan, yapının temel işlevini yerine getirmesinin yanı sıra bölgeye görsel ve deneyimsel açıdan ilgi çekici bir mimari katkı sunarak çevresindeki kentsel dokuyu yüceltmek olmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın