Kilise’de Kültür Sanat Olur Mu?

Karaman'da 400 yıldır ayakta olan, bir dönem cezaevi olarak da kullanılan tarihi kilise, restorasyon çalışmalarının ardından çok amaçlı salon olarak kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapıyor.

Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, yaptığı açıklamada, Tapucak mahallesinin Karaman’ın en eski mahallelerinden biri olduğunu söyledi.

Bu mahallede, Birinci Dünya Savaşı ve mübadele öncesinde Türklerle beraber yoğunluklu olarak Ermeniler ve Rumlar’ın bir arada yaşadığını ifade eden Orta, “Mahallede aynı alanda kilise, cami, hamam, Türk, Ermeni ve Rum evleri bulunmaktadır. İnsanlar burada yüz yıllarca hep beraber yaşamışlardır. Bu kompozisyon Karaman’da hoşgörünün en önemli ispatıdır” diye konuştu.

Tapucak mahallesinde bulunan Çeşmeli Kilise’nin, Karadağ’daki Binbir Kilisede yer alan küçük bazilikaların bir örneği olduğunu ifade eden Orta, şunları kaydetti:

“Bina uzunlamasına üç sahınlı kesme taşla inşa edilmiş bir yapıdır. Yapım tarihi tam bilinmemekle birlikte 1700’lü yıllarda yapıldığı sanılmaktadır. Haç planlıdır. Bilinen kilise yapılarının yanı sıra kendine has yapısal özellikleri vardır. Bina yapıldığı günden bu yana çeşitli amaçlarla kullanılmış. En son Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen yapı, 2007 yılında restore edildi.”

Orta, Cumhuriyet döneminden sonra kilisenin 1980 yılına kadar hapishane olarak kullanıldığına dikkati çekerek, restorasyon çalışmaları sırasında binanın şimdiye kadar bilinmeyen yönlerinin ortaya çıktığını belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın