“Kentlerin Ancak Pazarlaşmasından Söz Edilebilir”

YEM ve İNDER'in işbirliğiyle düzenlenen “Kentsel Dönüşüm ve Türkiye” toplantısı 8 Mayıs'ta YEM'de gerçekleştirildi.

Yapı Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol ve İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım’ın açılış konuşmalarıyla başlayan toplantının ilk bölümünde Doğan Kuban “Çağlar Boyunca İstanbul’da Dönüşüm” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Kuban konuşmasında öncelikle Byzantion’un kurulmasıyla başlayan, sonrasında İmparator Konstantin, II. Theodosius, Justinian ve nihayetinde İstanbul’un Türklerin işgaliyle günümüze kadar gelişen değişim ve dönüşüme kısaca değindi. Ancak günümüzdeki “dönüşüm” denilen olgunun aslında bir dönüşümü temsil etmediğini, bir şehrin 20-30 bin hektar büyüklükten çok kısa bir süre sonra 300-400 bin hektar büyüklüğe ulaşmasının dönüşüm değil sadece akılalmaz ve kontrolsüz bir büyüme olabileceğini dile getiren Kuban, yeni yerleşmelerin “kentsel dönüşüm” ifadesi altında yer alamayacağını dile getirdi. Günümüzdeki problemlerin çok kısa bir süre zarfında, 1980 itibariyle başladığını, kentli nüfusun çok hızlı bir artış göstermesiyle plancıların ve kurumların bazı zamanlar “çaresiz” kaldıklarını ifade etti. Koruma sorununa da değinen Kuban, Türkiye’deki eski eser anlayışının camiyle sınırlı olduğunu ve 1970’te kendisinin hazırladığı koruma planındaki hiçbir mahallenin korunmadığını, eskinin yeniyi kontol ettiğini ancak bunun Türkiye’de başarılı bir uygulaması olmadığını sözlerine ekledi.

Toplumda istek ve örgütlenmenin sağlanmasıyla ancak başarılı bir kent planının uygulanabileceğini dile getiren konuşmacı, kentin hızlı büyümesinin kenti parçaladığını, kentlerin ancak pazarlaşmasından konuşulabileceğini, planlamanın olmadığını dile getirdi.

Toplantının ikinci bölümünü oluşturan “Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Süreci ve Aktörler” başlıklı panelde ise Garanti Koza Yönetim Başkan Vekili Ahmet Murat Binark, Prof.Dr. Murat Güvenç, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ve Atelye 70 Planlama ve Tasarım Grubu Kurucusu Prof. Hüseyin Kaptan “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi” yapı taslağı üzerinden güncel konular ve kent alanları bağlamında “kentsel dönüşüm”ü farklı açılardan değerlendirdiler.

Etiketler

Bir yanıt yazın