Kengo Kuma Meksika’da Tavuk Kümesi Tasarladı

Kengo Kuma ve ekibi, Casa Wabi Vakfı için Meksika'da bir tavuk kümesi tasarladı. 

Fotoğraflar: Edmund Summer

Yapının işvereni Casa Wabi, sürdürülebilirliğe ve yerel doğal kaynakların kullanımına dayalı sosyal refahı teşvik etmeyi amaçlayan bir vakıf.

Vakıf Oaxacan sahilinde, yapı malzemeleri, doğal çevre ve kültürel bağlam arasındaki ortak yaşamı merkezi eksenlerinden biri haline getiriyor. Öz tüketim için papaya ve mango yetiştiren vakıf, domates, kabak, turp, marul, havuç ve soğan yetiştirdiği bir meyve bahçesine de sahip. Kümes hayvanları da yetiştiren Casa Wabi, bir arı kovanı, bir kreş ve 400 pamuk fidanı olan bir plantasyona sahip.

Kuma projeyi anlatıyor:

“Kümes, toplu konut projeleriyle ilişkili olacak şekilde tasarlandı. Yapı içinde, kümesin genel faaliyetleri için kullanılacak korunaklı bir alan bulunuyor. Ahşap tahtaların birbirine kenetlenmesiyle inşa edilen yapı, dinlenmeleri için sakinlerinin her birine ayrı ayrı hücreler oluşturdu. Birbirine kenetli sistemin geçirgen doğası, burayı iyi havalandırılan ve gölgeli bir barınak haline getirdi. 30mm levhaların birbirine kenetlenme sistemi ile ana yüklere dayanabilecek kafes türü çatı ve duvarlar oluşturuldu. Yatay yükler için, kafes hücrelerin her birine sert elemanlar ekleyerek yapısal desteklerden kaçınmaya çalıştık. Bu sert elemanlar, kafesin deformasyonunu lokal olarak sınırlayacak ve dolayısıyla yapının tamamının desteklenmesini sağlayacak. Piksellerden oluşan bir destek…”

Álvaro Siza, Casa Wabi’de Saz Çatılı Seramik Atölyesi Tasarladı

Gabinete de Arquitectura Meksika’da, Organik Atıkların Kompost Ürünlere Dönüştürülmesini Sağlayan Yapı Tasarladı

 

Etiketler

Bir yanıt yazın