Kendin Yap: Origadiz Pavyonu / Do-It-Yourself Pavilion: Origadiz

Avrupa mimarlık öğrencilerinin buluşması EASA bu sene İspanya Cadiz’de gerçekleşti.

Mimarlık ortamının alt kültürü, eğlencesi, fikir üretimi hatta yapı üretimi gibi aktiviteleri kapsayan bu organizasyonda her sene Avrupa’nın farklı ülkelerinden 400 kadar öğrenci 2 hafta boyunca bir araya geliyor. Kar amacı gütmeyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen bu organizasyonda kente mimari katkılarda bulunmak adına çeşitli pavyonlar 1/1 ölçekte hayata geçirildi.

Bu sene İspanyol Anayasası’nın 100. yılının kutlandığı Cadiz Şehri için tasarlanan pavyon Origadiz ise çok yönlü (versatile) bir kamusal strüktür. Tasarım, açık hava sineması, izleme noktası ve oturma elemanı olma özelliği taşıyan farklı fonksiyonlarla Cadiz şehir hayatına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Pavyon, origami tekniğinin tek kağıt yüzeyden türettiği formlara benzer şekilde tüm bu fonksiyonları tek yüzeyde birleştirme fikriyle şekillenmiş. İlk kat sinema için yansıtma yüzeyini tanımlıyor daha sonra yüzey sırasıyla sahne, seyir basamakları ve izleme platformuna dönüşüyor. Katlanmış yüzeyin altında kalan alan ise gölgeli bir dinlenme bölümü tanımlıyor. Pavyonun hafifliğini ve geçiciliğini yansıtmak adına tüm sistem, iskele sistem kolonları ile destekleniyor.

DIY (do it yourself) projelerine benzer şekilde üretimi basitleştiren planlamayla tüm üretim sürecini marangozluk deneyimi olmayan bir katılımcının uygulayabileceği basitliğe indirgenmiş. Böylelikle 10 gün gibi kısa bir sürede 20 kadar mimarlık öğrencisi ile yapıyı uygulanabilir hale gelmiş. Pavyonunun masif ahşap taşıyıcı sistemi toplamda 600 adet tekil yani birbirinden farklı parçadan oluşuyor. Dijital ortamda geliştirilen taşıyıcı tekil kolon kiriş sistemi yerine lifli yapıya benzer sık bir dokuyla taşıtılıyor. Plan düzleminde 60 cm modülasyonlu bir ızgara sistemden oluşan parçalar dijital modelden üretime Excel listeleri ve çizimlerle aktarılmış.

Yapı şu an Cadiz Şehri San Juan De Dioz Meydanın’ da Cadizlilerin kent hayatının parçası olarak yer alıyor.

Tasarım: Frederik De Smedt, Eftychia Papathanasiou, Alper Derinboğaz
Mühendislik: Alexandre-M. Bauer
Katılımcılar: Thomas Roelandts, Rieke Schepker, Lena Kohlmayr, Jarno Koenen, Orkhan Aghammadov, Sarena Hyland, Mikal Skodjereite, AleSsia VerdognoLa, Rafael Kopper, Aziz İnci, Kevin Chim, David Buhagiar, Karola Przybyla, Nara Ibragimova, Стефанија од Месопотамија, Kamen Petrov

Etiketler

Bir yanıt yazın