Keçecizade Fuad Paşa Türbesi eski görünümüne kavuştu

Mağrip mimarisinden örnekler de taşıyan ve Endülüs Elhamra Sarayı'nın bezemelerini andıran türbe, yeni görüntüsüyle artık ziyaretçileriyle buluşuyor.

19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin ilgi çekici örneklerinden Keçecizade Fuad Paşa Türbesi İstanbul İl Özel İdaresi’nin 2010 yılında yaptığı restorasyon çalışmasıyla eski güzelliğine kavuştu.

İstanbul Eminönü ilçesi, Çemberlitaş, Binbirdirek Mahallesi, Peykhane Caddesi’nde bulunan türbenin yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor. Fransa’da 1869 yılında ölen Keçecizade Fuad Paşa’nın ölmeden önce bu türbenin tasarımını yaptırdığı kaynaklarda yer alıyor.
Restorasyon çalışmalarında türbenin dış cephe temizliği yapıldı. Kubbenin kurşun kaplaması değiştirilirken kubbedeki kalem işlerinde eksiklikler tamamlandı.
Ahşap pencere doğramaları, demir pencere korkulukları, türbenin içi ve türbe giriş kapısı boyandı. Ahşap pencere kepenkleri ve niş kapakları onarıldı. Türbe içerisindeki halı yenilendi. Türbe, yeni görüntüsüyle artık ziyaretçileriyle buluşuyor.

Mimarisiyle dönemini yansıtıyor
Türbe, sekizgen planlı olup, dış cephesindeki mermer süslemeleri Endülüs mimarisinden etkilenmiş. At nalı şeklindeki kemerli pencereleri son derece özenli bir işçiliği yansıtıyor. Kademeli taş kaide üzerinde çokgen planlı türbenin üzeri kubbe ile örtülü durumda. Türbenin kapı ve pencerelerinde Mağrip üslubu kemerleri gotik silmelerle beraberlik sağlıyor. Köşe sütunları yine Mağrip mimarisinde karşılaşılan moresk başlıkları ile dikkati çekiyor. Pencere şebekelerindeki bezemeler Endülüs Elhamra Sarayı’nın bezemelerini andırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın