Izgaralı Cephenin Arkasındaki Kitap Raflarından Oluşan Bir Tasarım: Pingtan Kütüphanesi

CUHK Mimarlık Okulu bünyesinde bulunan bir tasarım araştırma laboratuvarı olan Condition_lab, Çin'in Fujian bölgesindeki Pingtan köyünde bulunan Pingtan Kütüphanesi'ni tasarladı.

Fotoğraflar: Sai Zhao

Kütüphane, yarı saydam, ızgara formlu bir cephe ile çevrelenen spiral bir merdiven etrafında şekillendirilmiş. Ziyaretçiler, kitap raflarından oluşan bir matrisi duvarlara entegre eden etkileyici bir ahşap formu takip ederek üst katlara erişiyor.

Projede köyün geleneksel dokusunun bozulmaması esas alınmış. Köylerinin uzun süredir tamamen Çin köknarından inşa edildiğini gören tasarım ekibi, bölgenin asırlık mirasını korumayı amaçlamış ve yapı, modernleşme arayışını sürdürürken bu tarihe saygı duyacak şekilde hayata geçirilmiş.

Condition_lab, bölgenin mimari yapısını koruyan ve merak duygusunu yeniden uyandırmaya çalışan ahşap bir yapı olarak kütüphaneyi tasarlamış. Kütüphane, ziyaretçileri – özellikle küçük çocukları – yeniden bağlayacak ve onlara ilham vererek kültürlerini doğrudan katılım yoluyla takdir etmelerini sağlayacak bir “yaşayan miras” olarak tanımlanmış.

Proje, ekibin bölgede tasarlayıp inşa ettiği ikinci kütüphane binası. Ekip her iki projesinde de eski ahşap çerçeveli evlerin geleneksel tipolojisini yeniden canlandırarak merdiven, duvar, pencere ve zemin gibi unsurları yeniden yorumlayıp çağdaş bir tasarıma uyarlamayı hedeflemiş.

Condition_lab, yerel marangozlar ve CUHK Mimarlık Okulu’ndaki mimarlık öğrencileriyle yakın bir iş birliği içerisinde çalışmış.

Tamamen tek bir malzeme kullanılarak inşa edilen projenin tek farklı malzemesi cephede kullanılan polikarbonat paneller olmuş. Bu paneller gün boyunca güneş ışığının bina içerisine süzülmesine izin verecek şekilde tasarlanmış.

 

Etiketler

Bir cevap yazın