İslami Desenlerle Kentsel Bir Cephe

Tahran'ın en kalabalık kavşaklarından birinde yer alan Qods Camisi, Arash G. Tehrani tarafından İslami desenlerle yenileniyor.

Arash G. Tehrani’ye göre mevcut durumda cami yanlış nesnelerin çevrelediği bir arazide bulunuyor. Çadır şeklindeki yapı, aynı zamanda bitmemiş bir minareye sahip. Tahran Belediyesi piramit şeklindeki caminin İslami olmayan referanslarından kurtulmasını ve peyzajının yenilenmesini istiyor.

Proje, belediyenin önerdiği gibi yarı transparan kentsel bir cepheden oluşuyor. Sistem kubbeli, kapılı, sundurmalı ve minareli, kısaca geleneksel cami referanslarına sahip bir form yaratıyor.

Sonuç olarak, girişte İran’a özel İslami desenlerin bulunduğu bir cephe karşılıyor. Tekrar eden elemanlar İranlı mimar ve araştırmacı olan Mahmoud Maheronnaghshan’ın son sanat çalışmalarından alınmış. Tehrani’ye göre tarihi İran camilerinin en önemli elemanı revaklar. Bu projede de yer alan revaklar aynı şekilde kamusal alan yaratıyor. Cepheyi oluşturan kısımsa, yaşlı bir insanın yürüyüş esnasında gölgesinde dinlenmesini sağlarken, aynı zamanda dini ya da kültürel etkinliklere altlık oluşturuyor.

Minare farklı programlar içeren 3 kübün biraraya gelmesiyle oluşturulmuş. Kaynağı İslami bir sembol olan bu geometriler döndürülerek üstüste koyulmuş. En üstteki küp ışık ve ateşi temsil ediyor ve aynı zamanda orada bulunan yerleşim bölgesi için LCD ekran olarak görev görüyor. İkinci küp, müezzinin çıkabileceği alan. Kıble ile aynı eksende yer alan bu prizmada ses sistemi de bulunuyor. Üçüncü, en alttaki küp ise Mescid-i Nebevi’yi referans alıyor.

Cephenin tüm parçaları fabrikada üretilip sahaya taşınmış. Aynı boyutta üç farklı tipten oluşuyor: Biri Ali desenine sahip, biri düz yüzeyli, diğeri de halka formunda. Ana strüktür çelikten yapılacak ve içerde betonarme kullanılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın