İller Bankası Yerine Yapılan İnşaatta Koruma Kararı İptali

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İller Bankası yıkılarak, Ermeni Katolik mezarlarının üstüne, hukuksuz geçici dükkân inşaatının peşini bırakmadı ve zafer kamu yararının oldu.

Mimarlar Odası, İller Bankası yerine geçici dükkân yapılmasına onay veren kurul kararına dava açmıştı. Söz konusu kurul kararı iptal edilmiş, Kültür Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı kararı istinafa taşımıştı.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi bakanlıkların istinaf talebini reddetti ve ‘Tescilli İller Bankası Binasının 6953 ada, 13 sayılı parselde rekonstrüksiyonu yapılıncaya kadar yurt binası projesi kapsamında binası yıkılan esnafın mağduriyetinin önüne geçilmesi amacından bahisle anılan parselde prefabrik/geçici dükkân yapılmasına ilişkin Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 12/11/2020 tarih ve 671 sayılı kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6953 ada, 13 sayılı parselde inşaat yapılmasına ilişkin tesis ettiği işlemde belirtilen gerekçeyle hukuka uyarlık görülmemiştir’ diyerek iptal kararını kesinleştirdi.

Üst mahkeme kararı kesinleştirerek, haklılığımızı bir kez daha ortaya koydu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu kararı değerlendirerek şu açıklamayı yaptı:

“Bölgede kazı çalışmaları tamamlanmış ve dükkân yapmak için Ermeni Katolik mezarlarının üstüne beton döküldü. İtfaiye Meydanı esnafını zorla boşaltmak için yapılan geçici dükkan inşaatlarına yangından mal kaçırırcasına inşaata devam ettiler. Süreci titizlikle takip ettik. Ermeni Katolik mezarlarına beton dökerek çok kültürlülüğü darbe vuranların peşini bırakmadık. Alanın mezarlık olarak tescil edilmesi için Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvurduk ve alandaki hukuksuz inşaata ilişkin işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtık. Dava süreçleri devam ederken İtfaiye Meydanı esnafını zorla boşaltmak için dükkânlar son hız bitirilmeye çalıştılar. Açtığımız dava sonucunda geçici dükkân inşaatına onay veren koruma kurulu kararını iptal ettirdik. Üst mahkemede bu kararı kesinleştirerek, haklılığımızı bir kez daha ortaya koydu.”

Yargı: Tescilli yapı yerinde kalıcı ve geçici başka bir yapılaşmanın olamayacağı kuşkusuzdur.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, mahkeme kararı gerekçesinde yer alan şu ifadelere de dikkat çekti:

“Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen İller Bankası Binası’nın 6953 ada, 13 sayılı parsele taşınmasına 16/06/2017 tarihli, 2667 sayılı Ankara II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca karar verildiğine ve bu kararda değişiklik yapılarak tescilli yapının başka bir parselde rekonstrüksiyon uygulamasının sağlanması yönünde yeni bir karar da alınmadığına göre, anılan kurul kararı uyarınca İller Bankası Binasının statik raporu ve rölövelerine dayanılarak anılan parselde ihyası zorunluluk arz ettiğinden, 660 sayılı İlke Kararının Yeniden Yapma başlıklı (Rekonstrüksiyon) 3. maddesi uyarınca da rekonstrüksiyon uygulaması gerçekleşinceye kadar parselde her türlü inşai ve fiziki müdahale yasak olduğundan, 6953 ada, 13 sayılı parselde herhangi bir nedenle yeni bir işlev ile kullanma ve tescilli yapı yerinde kalıcı ve/veya geçici başka bir yapılaşmanın olamayacağı kuşkusuzdur.”

Etiketler

Bir yanıt yazın