İFATEKS Yeşil Ofis ve Üretim Binası Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması’nın Soru ve Cevapları Yayınlandı

İFATEKS ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Mimarlık Bölümü ortaklığında düzenlenen öğrenci mimari fikir projesi yarışmasının soru ve cevapları yayınlandı. Yarışmaya, ön kayıt için son tarih 13 Aralık 2021, dijital ortamda teslim için son tarih 27 Aralık 2021.

KATILIM KOŞULLARI

1. Merhaba, İFATEKS Yeşil Ofis ve Üretim Binası Mimari fikir yarışmasına 3 ay önce mezun olmuş yani 2021 Bahar döneminde ders almış kişiler de katılım sağlayabilir mi? İyi günler.

2. Merhaba ben S***t A***t , Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Grup temsilcisi Mimar Sinan Üniversitesi öğrencisi olmalı koşulu tek kişi katılım için geçerli mi ? Farklı bir üniversite öğrencisi olarak katılabilir miyim ?

3. Yarışmaya katılım için ekip temsilcisinin MSGSU mimarlık bölümünden olması şartı getirilmiş. Yarışmanın amacı başarılı projeleri seçmek mi yoksa üniversitenin kendi öğrencilerini öne çıkartması mı? Yarışmaya katılmak istediğim halde katılamıyorum. Bunun mantıklı bir açıklamasını yapmanız ya da bu kuralı kaldırmanız mümkün müdür? Teşekkürler, kolaylıklar dilerim.

4. Yarışmaya bireysel katılan yarışmacılar da MSGÜ Mimarlık Öğrencisi mi olmalıdır? Farklı üniversitelerin mimarlık öğrencileri de katılabilir mi?

5. Merhaba, Yarışma bireysel olarak katılmada farklı üniversite öğrencilerine açık mı, yoksa Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi olma zorunluluğu bulunmakta mı? Teşekkürler Ş***a A**ş.

6. Merhabalar yarışmaya bireysel katılmak için Mimar Sinan Üniversitesi öğrencisi olmak gerekiyor mu? Teşekkürler kolay gelsin.

7. Merhaba Yarışma koşullarını okuyorduk. Bizim Msgsü’de arkadaşımız İçmimarlık okumakta. Ekip temsilcimiz olamaz mı? Mimarlık Fakültesi olmak zorunda mı? Bu bizi kısıtlıyor. Ne yapmalıyız?

8. Merhabalar, Ben Gebze Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık öğrencisiyim. Yarışmaya bireysel olarak katılabilir miyim? Farklı okuldan olmam (MSGÜ öğrencisi olmamam ) sorun olur mu? Saygılarımla, B***l.

9. Hocam merhabalar , Necmettin Erbakan üniversitesi mimarlık bölümünde okuyorum. Yarışmaya katılamaz mıyım? “Ekip temsilcisinin Mimari Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü lisans öğrencisi olması zorunludur.” Bu geçiyor şartnamede ama tam anlayamadım. TEŞEKKÜRLER.

10. Merhaba Kıymetli Komisyon Üyesi, Ben Atatürk Üni. Öğrensi O**z H*n T****t. Yarışmaya katılma durumumuz ile ilgili şöyle bir aksilik yaşıyoruz:… Atatürk üniversitesi mimarlık bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. ve arkadaşım E*****n K****l İnönü üniversitesi peyzaj mimarlığı 3. sınıf öğrencisi. Biz yarışmanıza katılmayı çok istemiştik fakat MSGSÜ bünyesinde bir öğrencinin de olması gerektiğini şartnamede belirtmişsiniz. MSGSÜ de daha önceden şeffaf mekan yarışmasına katılıp oradan çok fazla verim aldığımız için bu yarışmaya katılmayı çok istiyoruz. Fakat MSGSÜ de tek arkadaşımız bir doktora öğrencisi. acaba onunla yarışmaya
başvurabilir miyiz? Çevre ve ekoloji konusunda uzmanlaşmak istediğimiz için Yeşil Ofis konusu bizim için çok değerli bir yarışma. Geri dönüşünüzü bekler iyi çalışmalar dilerim. O**z H*n T****t.

Gelen sorular doğrultusunda jüri kararıyla yarışma, ulusal ve tüm mimarlık lisans öğrencilerine açık hâle getirilmiştir. Ekip hâlinde katılınması durumunda ekip temsilcisinin mimarlık lisans öğrencisi olması şartı aranır. Ekipte yer alacak diğer üyeler, lisans öğrencisi olmak koşuluyla başka disiplinlerden olabilir.

11. Kolay gelsin. Ben TED Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 3.sınıf öğrencisi B***u A*******y. Düzenlediğiniz yarışmaya tek başına katılmayı planlamaktayım. Lakin yüklediğiniz ekte tek kişi katılım için gerekenleri bulamadım, örneğin rumuz bilgisi ne olmalıdır? Bununla alakalı bilgilendirilirsem çok sevinirim. İyi çalışmalar. Saygılarımla.

Şartname içerisinde yer alan ‘2.12. Ön Kayıt Süreci’ ve ‘2.14. Proje Teslim Şekli’ bölümleri bireysel ve grup katılımları için aynıdır.

12. Merhaba B***e N*r K*****n ben, Kocaeli Üniversitesi mimarlık bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Yarışma şartnamesinde yer alan katılımcının 2021-2022 güz dönemi içerisinde yarışma konusunu derslerde atölye olarak almaması şartı hakkında bir sorum olacak. Okulda 301 kodlu güz döneminde alıyor olduğum proje konum ‘yeni nesil ofis tasarımı’. Yarışma şartlarında bulunan bu şarta aykırı bir durum oluşturur mu? Ekip arkadaşlarımı mağdur etmek istemem. Yarışmaya katılmamda bir sorun olur mu? Teşekkürler.

Mimari Proje Atölyesi kapsamında ‘yeni nesil ofis tasarımı’ konusunun yarışma için verilen alan dışında çalışılmasının bir sakıncası yoktur. Bu durum Şartnamede ‘2.4. Yarışma Katılım Koşulları’ bölümünde şu şekilde belirtilmiştir: ‘Yarışma konusu 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi, Mimari Proje Atölyesi konusu olmamalıdır’. Aksinin tespit edilmesi durumunda diskalifiye sebebidir.

YARIŞMANIN KONUSU VE YERİ

13. Mavi yakalılar ulaşımı servis aracılığı ile mi yoksa kişisel olarak mı sağlıyorlar? Mavi-Beyaz yakalıların girişlerinin farklı olması mı isteniyor yoksa tek bir girişten de olabilir mi?

Farklı girişlerden olması tercih edilmektedir.

YARIŞMACILARDAN PROJE TESLİMİNDE İSTENENLER

14. 1/200’den daha yakın bir ölçekte çizim sunabilir miyiz?

Hayır.

İŞİN VERİLME ŞEKLİ VE FİKRİ HAKLAR

15. Projenin kazanılması durumunda proje haklarının İFATEKS’e geçmesiyle şirket proje üzerinde herhangi bir oynama yapılabilecek mi? Yapacaksa da tasarımcı veya tasarım ekibine danışılacak mı?

Şartnamenin 2.18 numaralı bölümünde belirtildiği üzere: “Uygulanmak üzere seçilecek tasarımın telif hakkı İFATEKS’e aittir. İFATEKS, ödül bedelini tasarım sahibine vermek suretiyle projenin tüm hukuki haklarını satın almış olur.”

İHTİYAÇ PROGRAMI

16. İyi çalışmalar, Bize verilen şartnamede verilen ihtiyaç programında emsale dahil olan toplam kat alanı 4190 metrekare olarak belirtilmiştir. Bize verilen imar durum belgesinde toplam arsa alanı 2862 metrekare emsal ise 1.5 olarak ifade edilmiştir. Ufak bir hesapla emsale dahil olan toplam metrekare 4293 metrekare olabilmektedir. Yani ihtiyaç programıyla imar durum belgesi birbirine uymaktadır. Ancak yine bize verilen 1/1000 ölçekli dijital haritalarda taks 0.5, kaks ise 1.0 olarak gösterilmektedir. Bu durumda ihtiyaç programında verilen programlar 2862 metrekareye sığmamaktadır. Sonuç olarak Kaks’ı 1.5 mu yoksa 1.0 olarak kabul edeceğiz ?

KAKS 1.5 kabul edilecektir.

17. Metrekarelerde herhangi bir esneme payı veya oranı var mıdır?

Esneme payı ± %10 olarak kabul edilebilir.

18. Sirkülasyon hacimleriyle ilgili bir alan büyüklüğü verilmemiş. Bu alanları verilen emsal alanına ek bir şekilde yönetmelikte belirtilen oranda mı tasarlamalıyız?

Sirkülasyon alanları ihtiyaç programında verilen büyüklüklere dâhildir ve emsalin sınırları içerisindedir.

PLANKOTE-HARİTA

19. Merhaba. Bağlantıdaki ekler kısmında Plankote- Harita klasörü boş gözüküyor. Yanlış mı bakıyorum emin olamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

20. Hocam merhabalar, Paylaşılan ekler klasöründe Plankote klasörü boş ve paylaşılan dijital haritalarda da topografya ile ilgili verilere ulaşamadım. Yarışma alanı ile ilgili topografya verilerine nasıl ulaşabilirim? Teşekkürler.

Yarışma alanın plankote-harita ve topografya bilgileri, yarışmaya ait onedrive bağlantısındaki ilgili alana yüklenmiştir.

İFATEKS Yeşil Ofis ve Üretim Binası Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

Etiketler

Bir yanıt yazın