Hindistan’da Başka Bir Ulaşım Aracı Mümkün mü?

Hindistan'da yolcuları ana ulaşım aksından alıp doğrudan evlerine ulaştırmak üzere tasarlanan yeni ulaşım aracı: Metrino kapsülleri

Farklı kotlarda yer alan raylarda ilerleyen Metrino kapsüllerinin yaratıcısı Ollie Mikosza, tasarımı, “sürücüye ihtiyaç duymadan hareket edebilen elektrikli bir araba” olarak tanımlıyor. Alışılagelmiş toplu taşıma sistemlerinin aksine bu alternatif ulaşım aracı, bireysel ya da küçük gruplar tarafından kullanılabiliyor ve en önemlisi, ana ulaşım aksından ayrılıp kendi rotası üzerinde hareket edebiliyor.

Bu yeni ulaşım ağı ile ana yollarda, kişisel araçların ve toplu taşımanın yarattığı trafik sıkışıklığının azalacağı düşünülüyor. Mikosza’ya göre, mevcut toplu taşıma sistemleri ya da raylı sistemlerin yapım ve işletim maliyetiyle yapılabilecek Metrino kapsülleri, şu andaki yolcu kapasitesini 10 katına çıkarabilir.

Ulaşım ağı, zeminden farklı seviyelerde kurularak oluşabilecek herhangi bir olumsuz hava koşulundan ya da trafikten etkilenmiyor. Bu sayede günümüzde büyük şehirlerinde oluşan trafik ve hava kirliliği gibi önemli sorunlara alternatif bir çözüm getiriyor.

Geçen sene New Jersey’de denenen, JPods olarak adlandırılan benzer bir ulaşım sistemi, uygulama zorlukları sebebiyle tamamlanamamıştı. Ancak Metrino kapsülleri için aynı durumun söz konusu olmadığını söyleyen Mikosza, tüm teknik detayların test edildiğini, uygun kaynak bulunduğu takdirde projenin her an uygulanabileceğini belirtiyor.

Hindistan hükümetinin de ilgisini çeken yeni ulaşım ağı için bir pilot proje geliştirildi. Proje alanı olarak da ülkenin en işlek karayollarından biri olan Yeni Delhi-Manesar yolu seçildi. 50 kilometre uzunluğundaki güzergahta, kilometre başına, iki yönde toplam 6 durak bulunuyor. Kapsüller duraklarda zemin kotuna iniyor ve bu sayede üst kottaki diğer kapsüllerin geçişine engel olmuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın