HDP’den Meclis’e Kentsel Dönüşüm Kanun Teklifi

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken Meclis Başkanlığı'na "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu"nun 23 ve 24. maddelerinde değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken Meclis Başkanlığı’na “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu”nun 23 ve 24. maddelerinde değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi verdi. Kanun teklifi gerekçesinde, ülkede 1950 sonrasında kırdan kente göçün, hükümet politikalarıyla teşvik edildiği vurgulanarak, “Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere bütün büyük şehirlerde, gelen yeni nüfusun yerleşim ve barınma sorunlarının çözümü doğrultusunda Anayasamızda yer alan hükümlere rağmen çözümler üretilmemiştir. Bu politikasızlık yerini Devlet Planlama Teşkilatı(DPT) raporlarında da belirtilen, vatandaşın kendi imkanlarıyla konut sorununu çözmesini teşvik eden bir yaklaşıma bırakmıştır. Devam eden süreçlerde de 1966’da 775 Sayılı Kanun çıkarılmış, bu kanun da merkezi hükümetler ve yerel yönetimler tarafından kanunun hedefleri ve çıkarılış amacı gözetilerek uygulanmamıştır” denildi.

Kanun Teklifi’nde, 1980’ler sonrasına geldiğinde ortaya çıkan yapılaşma süreçlerinin verili durum sayıldığı, sorunların çözülmesi için önce 2805 Sayılı Kanun’un, daha sonra da kapsamı genişletilerek 2981 Sayılı “İmar Affı ve Gecekondu Kanunu”nun çıkarıldığı hatırlatıldı. 2981 Sayılı Kanun’un merkezi ve yerel idarelere yüklediği görevlerin bulunduğuna vurgu yapılan Kanun Teklifi’nde, “Nitekim bu kanuna dayanarak vatandaşlara yapılarının üzerinde bulunduğu arsalar için sonradan tapuya dönüştürülmek üzere “Tapu Tahsis Belgesi” verilmiştir. Üzerindeki yapının da imar affından yararlanması ve ileriki süreçlerde ruhsatsız olmaktan çıkarılması için 2 bin TL’lik harç yatırılması istenmiştir. Yurttaşlar tarafından söz konusu yasal yükümlülükler yerine getirilmesine rağmen kamu görevi icra edenler görevlerini usulüne uygun yerine getirmemiştir. Gerek merkezi gerekse de yerel kamu idareleri kanunun gereklerini yerine getirmemekten sorumludur” ifadelerine yer verildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın