Pekin, 2029 Dünya Mimarlık Başkenti Seçildi

UNESCO, her üç yılda bir UIA Dünya Mimarlar Kongresi'ne ev sahipliği yapan kenti Dünya Mimarlık Başkenti olarak belirliyor. Rio de Janeiro, Kopenhag, Barselona'nın ardından Pekin, bu ünvana sahip dördüncü kent olacak.

Pekin, UNESCO Genel Direktörü Khaled El-Enany tarafından resmen 2029 Dünya Mimarlık Başkenti ilan edildi. Karar, mimar Dominique Perrault başkanlığındaki UNESCO-UIA Dünya Mimarlık Başkenti Ortak Komitesinin tavsiyesi doğrultusunda alındı.

Khaled El-Enany, “2029 yılında Pekin’e doğru ilerlerken, kentin olağanüstü mimari mirasının, dinamik kentsel dönüşümünün ve geleceğe dönük vizyonunun; mimarlığın insanların yaşamlarını iyileştirmedeki ve ortak mirası gelecek kuşaklar için korumadaki rolüne ilişkin yeni uluslararası diyaloglara ilham vereceğine inanıyoruz,” dedi.

UNESCO ve The International Union of Architects (UIA), mimarlığın, kent planlamasının ve kültürün kentsel kimlik ile sürdürülebilir kentsel gelişimin şekillenmesindeki kritik rolüne dikkat çekmek amacıyla Dünya Mimarlık Başkenti girişimini hayata geçirdi.

UNESCO, her üç yılda bir UIA Dünya Mimarlar Kongresi’ne ev sahipliği yapan kenti Dünya Mimarlık Başkenti olarak belirliyor. Seçilen kent, çağdaş kent planlama ve mimarlık tartışmalarının odağında yer alan uluslararası bir platforma dönüşüyor.

2020’de Rio de Janeiro, 2023’te Kopenhag ve 2026’da Barselona‘nın ardından Pekin, bu ünvana sahip dördüncü kent olacak. Kent; dünyanın en zengin mimari miraslarından birini sürdürülebilir kentsel gelişime yönelik ileri görüşlü bir yaklaşımla bir araya getirme becerisi nedeniyle seçildi. Tarihi kentsel dokusu, başarılı yeniden canlandırma projeleri ve canlı mimarlık kültürü; mirasın, yenilikçiliğin ve toplumsal yaşamın dayanıklı ve yaşanabilir kentlerin oluşumunda birbirini nasıl güçlendirebildiğini ortaya koyuyor.

“Dengeye Dönüş”

2029 Dünya Mimarlık Başkenti olarak Pekin, “Dengeye Dönüş” teması altında bir dizi önemli etkinlik ve programa ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda mimarlık; kültür, doğa ve insanlar arasında bir köprü olarak ele alınacak. Program; kamusal öğrenme fırsatları, sergiler, konferanslar, eğitim etkinlikleri ve yapılı çevrenin daha kapsayıcı, sürdürülebilir ve insan odaklı kentsel geleceklerin oluşturulmasına nasıl katkı sağlayabileceğine odaklanan çeşitli organizasyonları içerecek.

Açıklama, mevcut Dünya Mimarlık Başkenti olan Barselona’da düzenlenen UIA Dünya Mimarlar Kongresi 2026’nın tamamlanmasının ardından geldi. Pekin’in; hükümetler, mimarlar, üniversiteler, kültür kurumları ve yerel topluluklar arasındaki iş birliklerini güçlendirmeye devam ederek, mimarlığın uluslararası taahhütleri insanların yaşadığı, öğrendiği, çalıştığı ve geliştiği mekanlara nasıl dönüştürdüğünü göstermesi hedefleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın