2026 UNESCO Dünya Mimarlık Başkenti: Barselona

2026 UIA Dünya Mimarlık Kongresi'ne ev sahipliği yapma ve UNESCO Dünya Mimarlık Başkenti olma yarışını Pekin'in aldığı 129 oya karşı, 147 oyla Barselona kazandı. Barselona daha önce 1996 yılında “Present and Future. Architecture in the City” teması altında kongreye ev sahipliği yapmıştı.

“Dünya Mimarlık Başkenti” 3 yılda bir düzenlenen, UIA Dünya Mimarlık Kongresi’ne ev sahipliği yapan kentlere UNESCO tarafından verilen bir unvan.

“One today, one tomorrow” sloganıyla düzenlenecek olan 2026 UIA Dünya Mimarlık Kongresi, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir geleceği tartışmak için kentin mimarlık ile olan ilişkisine odaklanacak.

UIA Genel Kurulu, kongreye ev sahipliği yapacak kenti altı yıl önceden seçiyor. Dünya Mimarlık Başkenti, kültür, kültürel miras, kentsel planlama ve mimari perspektiften küresel zorluklara yönelik tartışmalar için uluslararası bir forum haline gelmeyi amaçlıyor.

“Barselona mimari ile birdir. Ve mimarlık ve şehir planlaması, Barselona’da birdir. Birlikte uluslararası bir ölçüt haline gelen diyalog yaratırlar.”

Güell Parkı

2026 yılının Barselona için bir başka önemi de, ​​Antoni Gaudí’nin ölümünün 100. yıldönümü olması. Şehirde, Gaudi ile ilgili birçok kültürel etkinlik düzenlenecek. Ayrıca 2026 yılında Sagrada Familia’daki çalışmalarının tamamlanması bekleniyor.

1996 UIA Kongresi sırasında Peter Eisenman, Norman Foster, Jacques Herzog, Daniel Libeskind

2023 Mimarlık Başkenti Kopenhag

Kopenhag, 2017 yılında Seul’deki kongrede “Sürdürülebilir Gelecek”e odaklanan iddialı bir temayı sunduktan sonra  2023 Dünya Mimarlık Kongresi’ne ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştı.

Kongre, 2-7 Temmuz 2023 tarihleri arasında düzenlenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın