Finans merkezinde inşaat başlıyor

Tarihin ilk finans merkezi İstanbul'da yapılacak Uluslararası İstanbul Finans Merkezi'nin inşaat çalışmaları başladı.

“Ataşehir Finans Merkezi” olarak bilinen, ancak arazisinin büyük bölümü Ümraniye’de bulunan İstanbul Finans Merkezi’nde zemin etüt çalışmaları devam ederken, inşaatlar da hızla yükseliyor.

Akın akın arsa için koştular

Aynı anda yapılacak Türkiye’nin en büyük inşaat projesi olması beklenen İstanbul Finans Merkezi’nin çevresinde, dört yıl önce başlayan “söylenti haberleri”nden bu yana büyük değişim yaşanıyor. BDDK, SPK, İMKB, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın da yer alacağı Finans Merkezi Projesi ile ilgili haberler, başta Site ve Barbaros mahalleleri olmak üzere Ümraniye ve Ataşehir ilçelerinde faaliyet gösteren esnafta beklenti yaratırken, çevre sakinleri de artacak nüfus ve trafikten endişe duyuyor. Finans Merkezi çevresinde birbiri ardına yükselen markalı konut ve ofis projeleri, İstanbul’luları bölgeye çekerken, söylentilerden bu yana her geçen yıl bölge ve çevresindeki gayrimenkul fiyatları katlanarak arttı. Bireysel ve kurumsal yatırımcıların bölgeye yönelmesi, müteahhitler ve emlakçılar için de yeni bir umut kapısı oldu. Bölgede arsa fiyatlarında son üçdört yılda birkaç kata varan artışlar yaşanırken, özellikle Ümraniye’deki Site ve Ataşehir’deki Barbaros ve Mustafa Kemal mahalleleri de müteahhitlerin uğrak yeri oldu.

Hem nüfus hem inşaat patlaması…

İstanbul Finans Merkezi arazisinin bulunduğu Site Mahallesi Muhtarı Cuma Kara, mahallede nüfusun son üç yılda iki kat artarak 28-30 bine çıktığını belirterek, Mustafa Kemal Mahallesi’nden Site Mahallesi’ne katılan bölüme imar çıktığını, bu nedenle söz konusu alandaki yapılaşmanın dikkati çekici boyutlara vardığını söyledi. Barbaros Mahallesi Muhtarı Ercan Ersin de “Mahallenin bir yüzünde 64 katlı plana, bir yüzünde de üç buçuk kata kadar izin var. İmar çıkarsa burada kentsel dönüşüm olmayacak. Bazı mahalleli, birkaç katlık fiyat artışını fırsat bilerek gecekondularını müteahhitlere satıp Gebze ve Darıca’ya taşındı. Çok sayıda arsa toplayan müteahhit var. Müteahhitler gelip sokaklara dağılıyor, vatandaşlarla sürekli toplantılar yapıyorlar.”

Barbaros Mahallesi’nde hizmet sektöründeki gelişimin de dikkati çektiğini ifade eden Ersin, “Üç yıl önce mahallemizde bir ATM bile yoktu. Şu anda tüm bankalar ve birçok süpermarket bulunuyor. Üç yıl önce yaklaşık 13 bin olan nüfus şu anda 45 bine çıkmış durumda” dedi.

Yaklaşık üç yıl önce büyük bölümü Ataşehir Belediyesi’nden Ümraniye Belediyesi’ne devredilen Uluslararası İstanbul Finans Merkezi arazisi için Ataşehir Belediyesi’nin Bölge İdare Mahkemesi’nde açtığı dava ise sürüyor. 70 bin kişinin çalışacağı öngörülen Merkezi’in Ümraniye ve Ataşehir başta olmak üzere Kadıköy, Çekmeköy, Kartal ve Maltepe’ye de hareketlilik getirmesi bekleniyor. Çevresindeki alanlar yatırımcıların iştahını kabartırken, proje tamamlandığında, bölgenin, finansın yanı sıra konut, iş ve eğlence sektörlerinin de “kalbi” olacağı belirtiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın