Ezber Bozan Tasarım Yarışması Jürisi’nden Görüş ve Öneriler 01

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (EMKOUİB) tarafından öğrenci ve profesyonel olmak üzere 2 kategoride düzenlenen ödüllü tasarım yarışmasına başvuru için son tarih 28 Ağustos 2023.

Fikir, tecrübe ve hayallerin tasarıma dönüştüğü mobilya sektöründe yüksek katma değerli ürün üretebilmesi hedefi ve inovatif ürünler ortaya çıkarabilmek amacıyla hayata geçirilen III. Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nın teması bir önceki sene olduğu gibi “SMART” olarak belirlendi.

Yarışmanın bu seneki jüri üyelerinden “Smart” kelimesini kendilerine göre yorumlamalarını ve yarışmaya katılacaklara tavsiyelerini bizimle paylaşmalarını istedik.

Berkay Gürsoy,  Endüstri Ürünleri Tasarımcısı –  Anadolu Isuzu

Arkitera: Bu yılın teması “Smart” sizin için ne ifade ediyor?

Berkay Gürsoy: Smart temasını iyi anlayabilmek için, smart kelimesinin doğrusal anlamından uzaklaşıp, ürün / mekan ve insan kavramlarına odaklanmak, smart temasını bu kavramlarla birlikte düşünmek gerektiğine inanıyorum. Smart teması, bir ürünün teknolojik hale getirilmesinin yanı sıra, içerisinde bulunduğu ortam ile uyumlu hareket eden ve çözmeyi hedeflediği sorunları doğru şekilde çözebilen bir sistemi de ifade edebilir. Tam da bu sebeple, smart teması üzerinde düşünürken sadece ürünleri akıllı hale getirmeyi değil, ürün / kullanıcı etkileşimini doğru kurgulamayı ve ürünlerin mekan içerisindeki senaryolarının da detaylı bir şekilde oluşturulmayı hedeflemek gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda, smart temasını daha detaylı incelemek ve teknolojiye değil, ürünün oluşturduğu artı değerlere odaklanmanın daha doğru sonuçlar doğuracağı görüşündeyim.

Arkitera: Ezber Bozan Tasarım Yarışması’na katılacaklara tavsiyeleriniz neler olur?

Berkay Gürsoy: Tasarım yarışmaları, katılımcılar için yeni öğrenme süreçlerinin başladığı güzel bir “ kendini deneme “ sürecidir. Yarışmalarda derece almak elbette ki çok önemlidir ancak asıl önemli olan şey, yarışma için verilen çabadan keyif alabilmek ve bu keyif alma sürecini bir öğrenme süreci haline dönüştürebilmektir.

Bu senenin teması olan smart, katılımcılar için öğrenme süreçlerinde zorlayıcı bir aşama olacaktır. Soyut bir kavramı somut hale getirmek ve bunu yaparken tasarım değerini ürünlere yansıtabilmek zorlayıcı bir süreçtir. Bu süreç başladıktan sonra, daha fazla problemi çözmek için gösterilen çaba bazen gereğinden fazla karmaşık ürünlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bir tasarımın her sorunu çözemeyeceğini kendimize hatırlatmak, bizi tasarıma götüren problemleri iyi analiz etmek ve bu problemleri önceliklendirmek gerektiğini unutmamak gerekiyor. Süreç içerisinde kaybolmamak, ana amaca bağlı kalmak ve iyi tasarım ilkeleriyle bir ürün ortaya koyabilmek tüm katılımcıların ortak hedefi olmalı diye düşünüyorum.

Ece Yalım, Endüstri Ürünleri Tasarımcısı – Artful İç Mimarlık & Ece Yalım Design Studio

Arkitera: Bu yılın teması “Smart” sizin için ne ifade ediyor?

Ece Yalım: Tasarımcının belirlediği problem tespitine, akılcı bir yolla , direkt veya dolaylı kullanıcılarına fayda sağlayacak formatta getirilen her türlü çözüm önerisini ‘smart ‘ olarak tanımlıyorum.

Arkitera: Ezber Bozan Tasarım Yarışması’na katılacaklara tavsiyeleriniz neler olur?

Ece Yalım: Katılımcılara tavsiyem, bunu bir yarış olarak görmekten ziyade ilgi, bilgi ve sunum yeteneklerini  tasarım sürecine yedirdikleri ödül odaklı değil, kendilerini geliştirecek süreç odaklı bir çalışma olarak algılamalarıdır. Farklı bakış açıları geliştirerek, insan hayatına katkı sağlayacak çözümler peşinde koşmalarını ve özgünlükten asla ödün vermemelerini öneririm.

Fulden Dehneli, Endüstri Ürünleri Tasarımcısı – Fuldende

Arkitera: Bu yılın teması “Smart” sizin için ne ifade ediyor?

Fulden Dehneli: “Smart” benim için akıllı çözümler sunan tasarımları ifade ediyor. Bu çözümler birbirinden farklı yaklaşımlarla ve tekniklerle mümkün olabilir. İster teknolojik, ister işlevsel, ister formsal, isterse de materyal odaklı olabilecek bu çözümlerin akıllı, özgün ve değer sunan fikirler olması öncelikli beklentilerim.

Arkitera: Ezber Bozan Tasarım Yarışması’na katılacaklara tavsiyeleriniz neler olur?

Fulden Dehneli: Tavsiyem öncelikli olarak, katılımcıların değer yaratan ve “neden” sorusunun altını doldurabilen çözümlere odaklanmaları. Tema olarak verilen kriterlerin iyi anlaşılmış olması ve çözümlerin bu kriterlere cevap vermesi de tabi ki çok önemli. Bir yandan da, çok fazla özellik koyup hiç birini iyi yapamayan bir çözüme karşılık, sunduğu bir şeyi çok iyi yapan bir çözüm kendi adıma daima öncelikli. O yüzdendir ki denge çok önemli. Ek olarak, yarışma şartnamesinin iyice okunması ve istenilen şartlara dikkat edilmesini tavsiye ediyorum. Son olarak, özgün tasarımlar çok ama çok önemli tavsiyem ve ricamdır.

III. Ezber Bozan Tasarım Yarışması

Ezber Bozan Tasarım Yarışması için İlham Verici Örnekler 01

Etiketler

Bir yanıt yazın