Escher’in Eserleri Gijs Van Vaerenbergh’in Enstalasyonları ile Sergileniyor

"Escher – Other World", Escher'in çalışmalarını Gijs Van Vaerenbergh'in enstalasyonlarıyla birleştiriyor. Hollanda'daki bir sanat müzesinde yer alan sergi ziyaretçilerin vizyonuna ve algısına meydan okumayı amaçlıyor.

Kunstmuseum Den Haag’da (Hollanda, Lahey’deki modern ve çağdaş bir sanat müzesi) bir roman sergisi olan Escher – Other World’de ziyaretçiler, Hollandalı grafik sanatçısı Maurits Cornelis Escher’in eserlerinin yanı sıra Gijs Van Vaerenbergh’in enstalasyonlarını deneyimleyebiliyor. Pieterjan Gijs ve Arnout Van Vaerenbergh ikilisinin çalışmaları, görsel sanatlar ve mimarinin kesiştiği noktada yer alıyor.

1898 doğumlu Escher, optik illüzyonlar, imkansız mimari, yansımalar ve doğal dünya etrafında dönen sanat eserleriyle tanınıyor. Kunstmuseum Den Haag (müze), doğumundan 125 yıl sonra bugün Escher’in “matematikçiler, mimarlar, sanatçılar ve sanatseverler de dahil olmak üzere dünyanın her yerindeki her yaştan insana hala ilham verdiğini” söylüyor. Escher’in çalışmaları, tıpkı Gijs Van Vaerenbergh’inki gibi, yansıma, mimari, ritim ve oyuna dayalı fikirleri araştırıyor. Escher’in birincil ortamının kağıt olduğu yerde, Gijs Van Vaerenbergh mekansal enstalasyonlarda uzmanlaşmış. Hem Escher hem de Belçikalı sanat ikilisi, izleyicinin vizyonuna ve algısına meydan okumayı amaçlıyor.

Escher – Other World, sanatçının Gijs Van Vaerenbergh’in sanat eserleri ve enstalasyonları ile diyalog içinde geçen işlerinin bir kesitini sunuyor. Escher’in en ünlü baskılarından biri olan Gündüz ve Gece’den ilham alan sergi, buna göre “Gündüz” ve “Gece” olarak ikiye ayrılıyor.

Serginin ilk ana odasının teması “Doğa”, Escher’in daha az bilinen manzara baskılarından oluşan bir sergiyi içeriyor. Müze, Gijs Van Vaerenbergh’in etkileyici tavan enstalasyonunu “bu manzaraların derinliğini ve atmosferini müze alanına aktarma girişimi” olarak açıklıyor. Elle kesilmiş kağıtlardan yapılmış enstalasyon ışığı filtreliyor ve böylece “dağlar, kumullar, bulutlar veya dalgalar gibi farklı topoğrafyaları çağrıştırıyor.”

“Olası Mimari” isimli odada Escher’in şehirler ve binalardan yaptığı baskılar sergileniyor ve sanatçının mimari detaylara ve karmaşık iç mekanlara olan hayranlığını gösteriliyor. Gijs Van Vaerenbergh’in enstalasyonu, Escher’in Córdoba’daki Cami-Katedral’de (Mezquita) yaptığı, neredeyse sonsuz sayıda revakla karşılaştığı bir yer olan bir eskizden esinlenmiş. Enstalasyon, 25 gerçek boyutlu sütun ve kemerden oluşan bir “ızgaradan” oluşuyor.

Escher “yansıma” kavramına olan hayranlığı en iyi bilinen baskılarından “Yansıtan Küreli El” de de gözlenebiliyor. Bu hayranlığı paylaşan Gijs Van Vaerenbergh, yansımaların sonsuz olduğu iki kavisli yansıtıcı plakayı birbirinin karşısına yerleştirmiş.

“Sonsuzluk” odası, Escher’in sonsuz döngüleri ve sonsuz kalıpları betimleyen baskılarını sergiliyor. Sanatçı, sonsuzluğa olan ilgisinin doğası gereği daha kavramsal olması nedeniyle “sezgisel bir matematikçi” olarak tanımlanmış. “Endless Line”, bu baskılara eşlik eden Gijs Van Vaerenbergh’in büyük bir heykel çalışması. Düğüm şeklinde kavisli bir çelik boru kullanılarak yapılmış olan heykelin başlangıcı veya sonu yok.

“Mozaik” odası, tamamlanmamış bir petek ızgara şeklinde düzenlenmiş bir dizi şeffaf duvarda sergilenen mozaik baskılara sahip. Müze mozaikleri “şekillerin kenarlarının sorunsuz bir şekilde birbirine uyduğu ve sonsuza kadar tekrarlanmalarına izin veren motifler” olarak tanımlıyor.

Escher’in daha sonraki çalışmaları, etrafımızdaki dünyaya dair algımızla oynuyor. Müze, imkansız konfigürasyonlar oluşturmak için tanınabilir öğelerden yararlanarak, “bir öğenin yönelim mantığına, diğerininkiyle karşı çıkıyor” şeklinde açıklıyor. Escher’in Görelilik baskısı buna bir örnek. “İmkansız Mimari” odasında Gijs Van Vaerenbergh, baskıya benzer bir şekilde perspektiflerle oynuyor.

Gijs Van Vaerenbergh, “Gece Bölümü” olarak adlandırılan müze kısmında mevcut ve yeni heykellerden oluşan bir seçki etrafında serbestçe yapılandırılmış yedi küçük dolap yaratmış.“Village Portrait” isimli kısımda ikili tanıdık binalar ve mimari özelliklerle oynuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın