Erdem Mimarlar Tarafından tasarlanan BTK Binası Ankara’nın Eskişehir Yolu Üzerinde Yükselecek

Mimari projesi Mimar Günay Erdem, peyzaj projesi de Peyzaj Mimarı Sunay Erdem tarafından tasarlanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Hizmet Binası yakında Ankara semalarında yükselmeye başlayacak.

TOKİ tarafından yapılan BTK binasının ihalesi 7 Mayıs’ta yapıldı. Ön yeterlilik için 13 firma başvurdu. Firmalar puan sistemine tabi tutularak, ilk 7 firma belirlenecek. Bu 7 firma iş için İdare’ye teklif verecek. Daha sonra İdare tarafından teklifler değerlendirilerek, ihaleyi almaya hak kazanan firma belirlenecek. Toplam 114.000 metrekare inşaat alanı olan yapıda aşağıdaki özellikler ve fonksiyonlar yer alacak.

Akıllı Giriş, Çıkış ve Sirkülasyon Tasarımı

-Akıllı mekan organizasyonu sayesinde yapıya yaklaşımlarda ve girişlerinde her birimi için gerekli olan imkanlar sağlanarak hiyerarşi kurgulandı. Her birimin protokol sırasına göre yapıya yaklaşma önceliğine sağlandı.

-VİP yapının en değerli bölgesi olan “Taç Kapı”dan yapıya girmekte ve sadece kendisine ait olan bir giriş holü bulunuyor. Bu giriş holü aynı zamanda yapının en değerli sosyal alanı olan “Botanik Bahçeye” de manzara olarak hakim. VİP bölümü sadece kendi kullanımına açık 2 asansör ile yapının en değerli manzarasına sahip üst katlarındaki makamlarına ulaşabiliyorlar.

-Personel ise, Taç Kapı’nın iki yanından kendi giriş hollerine ulaşıyorlar. Giriş hollerinden de asansörler veya merdivenler ile ilgili katlarındaki çalışma mekanlarına ulaşıyorlar.

-Ziyaretçiler ise yapının sosyal tesisleri ve diğer yardımcı birimlerinin olduğu bölgeden yapıya giriyorlar. Dilerlerse yapının herkese açık olan sosyal – kültürel tesislerini (müze, sergi, kütüphane, inanç merkezi, botanik bahçe, kafeterya, v.b.) ziyaret edebiliyorlar ve ziyaret ettikleri personel ile bu sosyal tesislerden birinde buluşabiliyorlar.

-Kongre Kültür Merkezi’ne, Spor Merkezi’ne ve İnanç Merkezi’ne gelenler ise bu birimlerin sahip oldukları girişlere dışarıdan ayrıca giriş sağlayabiliyorlar.

-Yukarıda bahsi geçen girişlere ayrıca kapalı garajdan da ulaşılabiliyor. Böylelikle hem araç hem de yaya olarak ilgili birimlere ulaşılabiliyor.

-Yapıda evrak gönderme ve kabul etme işlemleri için dışarıdan ulaşılabilen bankolar tasarlandı. Bu bankolar sayesinde girişlerde oluşabilecek gereksiz yığılmaların önüne geçilmiş olacak.

-Yapıdaki her ana birime kapalı garajdan servis imkanı verildi.

-Akıllı asansör ve şaft sistemi tasarlandı. Bu sistemde VİP Asansörleri, Personel Asansörleri, Servis Asansörleri ve atık malzemelerin atılmasında kullanılacak şaftlar yer alıyor. Bu tasarım sayesinde personel asansörlerinden personel ile birlikte eşya ve diğer ihtiyaçlar taşınmak zorunda kalınmayacak. Yine sadece VİP kullanımına açık yedekli asansörlerin tasarlanması sayesinde hem VİP bölümü personel için ayrılmış asansörleri kullanmak zorunda kalmayacak hem de personel böyle bir kullanımın doğurabileceği yavaşlama yaşanmayacak.

Personel İçin Çağdaş Çalışma Mekanları

-Her ofis katında çalışma grubu ile ilgili enformasyon ve danışma bankosu yer alacak. Bu banko dijital ekran şeklinde olacak ve ilgili personeller ve çalışma grubu ile ilgili bilgilendirici bilgilere sahip olacak.

-Her Personel için en az 8 metrekarelik çalışma alanı ayrıldı.

-Personelin çalışma ihtiyacına göre gerekirse tek başına, gerekirse ikili gruplar halinde çalışabilme imkanı sağlandı.

-Her çalışma mekanı doğal ışık ve hava alıyor.

-Her birim için takım çalışmalarının yapılabileceği 2 oda tasarlandı.

-Her birim için 2 dokümantasyon odası tasarlandı.

-VİP katlarında galerili geniş karşılama holleri tasarlandı.

-Katlardaki birim amirlerinin ofisleri VIP bölümü ile hızlı ve kolay iletişim kurabileceği koridor sistemi tasarlandı.

Her çalışma ofisi yeşil balkonlu tasarlandı.

Kongre Kültür Merkezi

Yapıda tam donanımlı kongre kültür merkezi tasarlandı. İçerisinde bir adet bölünebilir 1000 kişilik ve bir adet 500 kişilik sıralı sisteme sahip salonlar yer alıyor. Bu salonlar geniş fuayelere, sahne arkası hazırlık mekanlarına, tam donanımlı sahne projeksiyon, ses, ışık, simültane tercüme imkanlarına sahip olacaklar. Salonlardaki koltuklar interaktif özelliklere sahip olacak. Koltuklardan sahnedeki sunuma dijital bağlantı kurulabilme imkanı sağlandı. Merkezde 2 büyük salona ilave olarak seminer salonları da yer alıyor. Salonların fuayeleri Çatı Bahçesi ile bağlantılı tasarlandı. İhtiyaç duyulduğu takdirde çatı bahçesinde açılışlar davetler verilebilecek.

Bilişim Müzesi

Yapıda herkese açık bilişim müzesi tasarlandı. Bu müzede geçici, kalıcı sergiler için alanlar yaratıldı. Bunun yanı sıra hediyelik anı eşya satış hizmetleri verilebilecek. Müzeye otomobil gibi büyük sergi objeleri için servis girişi düşünüldü.

Bilişim Kütüphanesi

Kütüphane galerili ve çatıdaki bahçeden faydalanabilecek şekilde tasarlandı. İçerisinde manzaralı okuma mekanları, grup çalışma odaları, sesli-görüntülü dokümanların çalışılabileceği odalar yer alıyor. Birim çatı bahçesi ile bağlantılı tasarlandı.

Yemekhaneler

-Yemekhane tıpkı diğer birimler gibi manzaralı ve doğal ışık alıyor.

-Personel ve taşeronlar için ayrı salonlar tasarlandı.

-Asma kat istendiği takdirde farklı yemek alternatiflerinin verilebileceğe imkanlara sahip.

-Grup yemek salonları tasarlandı.

-Toplantı salonlarına yemek imkanı sağlayacak.
-Çatı bahçesine servis imkanı vererek açık hava davetlerine imkan sağlayacak.

İnanç Merkezi

İnanç merkezinde bir mescitte hanımlar ve erkekler için olması gereken her birim yer almaktadır ve aşağıdaki özelliklere sahiptir:

-İç mekana asma tavan oluşturularak yükseklik kazandırıldı.
-Hanımlar mahfili asma katta tasarlandı.

-Merkeze dışarıdan da kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Böylelikle mescidi personelin yanında dışarıdan da gelenler kullanabilecek.

-Faklı inanç grupları için de merkezde salon düşünüldü.

Spor Merkezi

Spor merkezinde aşağıdaki birimler yer almaktadır.
-Çok maksatlı 1 adet kapalı spor salonu (Basketbol, Voleybol, Tenis).
-1 adet halı saha.
-Küçük fitnes salonları.
-Squash kortu.
-Acil sağlık birimi.
-Vitamin bar
-Takımlar için hazırlık mekanları

Botanik Bahçe

Ankara iç mekan koşullarında yaşayabilecek tüm bitkilerin sergileneceği botanik bahçe tasarlandı.

Çatı Bahçesi

Yapıdaki her birimin kolayca ulaşabileceği çatı bahçesi tasarlandı. Yapının bulunduğu alanın yakın çevresi sahip olacağı yoğun trafik sebebiyle zemindeki bahçe kullanımına pek imkan tanımadığı için çok daha sakin ve manzaralı bir çatı bahçesi tasarlandı. Çatı bahçesine yapıdaki her birimin kolayca ulaşabilmesi sağlandı. Yapının ihtiyaç duyacağı açık hava aktivitelerinin tamamı bu bahçede karşılanıyor.

Kreş

Çocuklu personel için çatıdaki bahçeye açılan kreş tasarlandı. Kreşin konumlanmasında ilgili personelin kolayca ulaşabilmesi, iş sirkülasyonundan uzaklık, sakinlik, ışık ve bahçe imkanlarının sağlanmasına özen gösterildi.

YÜKSEK PERFORMANSLI YEŞİL BİNA

-Binanın uygun konumlandırılması
-Toplu taşıma sistemlerine yakınlığı ve ulaşım kolaylığı
-Alternatif yakıtlı araç kullanımı özendirilmesi (Garajda elektrikli otomobiller için şarj imkanı)
-Bisiklet rafları ve engelli otoparkları
-Suyu en az kullanan bahçe tanzimi ve ağaçlandırma, optimum gölgeleme, özel bitki – ağaç – çakıl taş – parke – süs birleşimi
-Güneş enerjili çevre ve güvenlik aydınlatması
-Yazın pencerelere gelen ışımayı azaltacak pasif yapı elemanları
-Doğal aydınlatma aparatları
-En üst düzeyde ve çevreci zemin, tavan, çatı, duvar ve pencere yalıtımı
-Isı yalıtımı yüksek ve ışıma denetimli trombe duvarı camları
-Sıcak ve soğuk enerji depolaması ve transferi (çift cephe sistemindeki sıcak ve soğuk havanın ihtiyaç olan yerlere transferi)
-Hava kanalları, WC lavabo bataryalarında hijyen için gümüş iyon emdirilmiş malzeme kullanımı
-Aydınlatma kapasitesi otomatik ayarlı floresan lambalar
-Koridorlarda hareketi izleyili ışık açma kapama sistemi
-Lavabo gibi yerlerde foto gözeli su açma kapama sistemleri
-Bina giriş ve lavabo giriş çıkışlarında hijyenik paspaslar
-Engelli yolları, merdivenler, asansörler ve engelli wc
-Yöresel ve yerinde imalata öncelik
-Doğal ve yerel taş, mozaik, sürdürülebilir kereste ve yerel malzeme kullanımı
-Yük taşımayan duvarlarda cam malzemeye öncelik verilmesi
-Asbest içermeyen malzeme
-Kurşun içermeyen malzeme
-Tekrar kullanılabilir modüler yapı malzemeleri
-Organik özellikli halı halılar (yün esaslı)

Çift Cephe Sistemi

Yapının tamamında çift cephe sistemi tasarlandı. Çift cephe sistemi aşağıdaki avantajları sağlayacak:

– Yapının genel olarak ısı performansı benzerlerinin çok üstünde olacak. Soğuk dönemlerde çok düşük maliyetle ısınacak. Sıcak dönemlerde de soğutma giderleri son derece düşük olacak.

– Yapının akustik performansı benzerlerinin çok üstünde olacak. Yapı sahip olacağı çift cephe sistemi sayesinde iç mekanına yine benzerlerinden çok daha az miktarda trafik gürültüsü alacak. Son derece sessiz iç mekana sahip olacak.

– Yapının doğal yollarla taze hava ile beslenebilmesi sağlandı. Yapıda benzerlerinde son derece sıkıntılı olan iç mekanın taze hava ile beslenmesi problemi sıfıra indirildi. Kulenin son katı dahil olmak üzere bütün yıl boyunca taze hava iç mekana konforlu bir biçimde alacak. Kış mevsiminde iç mekana alınan hava doğal yollarla bir miktar ısıtılarak alınacak. Yaz aylarında ise tam tersi bir biçimde iç mekana alınan hava yine doğal yolla bir miktar soğutularak alınacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın