Enerji Etkin Mimari ve Kültürel Ağlar Projesi Uluslararası Çalıştayı Yapıldı

Bauhaus Üniversität-Weimar Mimarlık Fakültesi ile Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ortaklığında düzenlenen çalıştayda iki farklı mimarlık okulunun proje üretim kültürü paylaşıldı.

2014 Türk Alman Bilim, Araştırma ve Inovasyon Yılı kapsamında, Almanya Federal Cumhuriyeti Eğitim ve Araştırma Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Bauhaus Üniversität-Weimar Mimarlık Fakültesi ile Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ortaklığında Prof. Rainer Gumpp ve Yrd.Doç.Dr. İpek Durukan tarafından yürütülen Link-in- Energy : Efficient Architectural and Cultural Energy Networks (Link-E) Projesi’nin birinci aşamasında yer alan etkinlikler tamamlandı.

Link-in- Energy Projesi, farklı kültürlerden değişik alanlarda çalışan akademisyen ve uzmanlar ile mimarlık öğrencilerini bir araya getirerek disiplinlerarası bir çalışma ortamında, binalarda enerji etkin tasarım alternatifleri geliştirmeyi ve yenilikçi çözümler üretmeyi hedefliyor. Bu kapsamda ilk aşamada, her iki üniversitenin öğrencileri yedinci dönem projesi olarak “Tarsus’ta Enerji Etkin Bina Tasarımı” konusunda çalıştılar. Proje kapsamında tanımlanan ve ilki 13-18 Ekim 2014 tarihleri arasında Türkiye’de ikincisi 2-7 Şubat 2015 tarihleri arasında Almanya’da gerçekleşen çalıştaylarda öğrenciler, proje fikirlerini ve sonuç ürünlerini paylaşmak fırsatını buldular.

Mersin Üniversitesi’nden Cânâ Bilsel, İpek Durukan, Oya Saf; Bauhaus Üniversitesi’nden Rainer Gumpp, Stephan Schütz, Marcel Ebert ile uzmanlar Burhan Çiçek ve Alexander Hollberg’den oluşan proje ekibine ek olarak Ünal Şahin, Burak Belge ve Jürgen Ruth’un da katkıda bulunduğu çalıştaylara Bauhaus Üniversitesi’nden 12, Mersin Üniversitesi’nden biri Universite Degli Studi di Roma “Tor Vergata” Üniversitesi erasmus öğrencisi olmak üzere 20 öğrenci katıldı.

Çalıştaylar sürecinde Tarsus’ta, çalışma alanı olarak, biri St. Paul kuyusu kuzeyi, ikincisi Şahmeran Hamamı güneyi ve üçüncüsü Kırkkaşık Bedesteni batısında seçilen üç arazi için, öğrencilerden tarihi çevrenin sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak mimari program önerileri sunmaları beklendi. Geleneksel dokuda yapılan analizlerle enerji etkin tasarım alternatiflerinin oluşturulmasına yönelik veriler toplandı. Enerji etkin bina tasarımını önceleyen bina, kurum ve kuruluşlara geziler düzenlendi. Öğretim üyeleri kuramsal ve uygulamaya yönelik sunumlarla deneyimlerini paylaştı. Alman ve Türk öğrencilerden oluşan karma grupların ilk fikirleri jüri tarafından değerlendirildi, ardındanMersin Üniversitesi’nde 10 Aralık 2014 tarihinde yapılan ve her öğrencinin bireysel çözüm önerileri geliştirdiği proje ara jürisine iki Alman öğretim üyesinin katılımı sağlandı. 2-7 Şubat 2015 tarihleri arasında Almanya’da yapılan ikinci çalıştayda ise, Weimar ve Dessau’daki Bauhaus binaları yanında Berlin’de enerji etkin bina uygulamaları gezildi. Ülkelerin enerji etkinliğine yönelik yasal düzenlemeleri, uygulamaları karşılaştırıldı. Öğrenci tasarımlarının modellemeleri üzerinden yapılan enerji performans ölçümleri ve projelerin enerji etkinliği tartışıldı.

İki mimarlık okulunun proje üretim kültürünü paylaşmanın yanı sıra birçok etkileşimde bulunduğu sürecin sonunda, 5 Şubat 2015’te Weimar’da Bauhaus Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde Henry Van de Velde tarafından tasarlanan Oberlichtsaal’da yapılan final jürisinde öğrencilerin dönem projeleri değerlendirildi ve çalıştaylara katılım sertifikaları takdim edildi.

Link-in- Energy projesi kapsamında hazırlanan projeler, 16- 21 Şubat 2015 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi sergi holünde incelenebilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın