Biyolojik Beton Kalıplarıyla Sürdürülebilir Mimari: BioMatters

University of Michigan Taubman College of Architecture and Urban Planning’s Digital Architecture Research & Technology (DART) Laboratory araştırmacıları tarafından geliştirilen geri dönüştürülebilir alternatif bir malzeme, yapı inşaat sürecinde beton kalıplarının daha sürdürülebilir bir şekilde uygulanmasını sağlayarak atığı azaltmaya ve bu yöntemi kullanan projelerin çevresel etkisini azaltmaya yardımcı oluyor.

DART’a göre, tamamen biyolojik olarak parçalanabilen BioMatters malzemesi, bina yapımında kullanılan kalıplardaki talaştan robotik 3D baskı yoluyla üretiliyor. Şu anda sektör genelinde betonla ilgili tüm inşaat harcamalarının %40’ını oluşturan temel bir unsur.

DART’tan araştırmacı olan Muhammad Dayyem Khan, “Diğer talaş bazlı çözümlerde genellikle petrol bazlı polimerler kullanılıyor, biz ise tamamen ayrışabilen biyopolimerler kullanıyoruz,” dedi ve beton sertleştikten sonra kalıp malzemesinin sadece su ile öğütülerek ve yeniden nemlendirilerek tamamen geri dönüştürülebileceğini, böylece tamamen net sıfır bir işlem elde edildiğini de belirtiyor.

Khan, küresel olarak daha büyük bir sorun olan inşaat atığı sorununun bir parçası olan bu kaynak için “Dışarıda üretilen talaş miktarı sadece çöpe atılan veya yakılan büyük bir malzeme yığınıdır, bu yüzden onu yakmak ve daha fazla CO2 emisyonu üretmek yerine, tekrar tekrar kullanılabilecek bir malzeme haline getirmemiz çok daha iyi olacaktır,” diyor.

Ekip, buluşlarının yılda tahminen 15 milyar kesilen ağacın tüketiminin azaltılmasında hayati bir rol oynayacağını umuyor. Daha da geliştirilerek beton dökümünün dışına çıkarılması ve ahşap gibi diğer malzemelerle birlikte kullanılarak karbon ayak izleri ve inşaat konusunda hala isteksiz bir şekilde ekolojik bir duruş sergileyen bir endüstri üzerinde daha da büyük bir etki yaratması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın