Dünyanın Gözü Şimdi Metropolis’te

İngiltere'den Almanya'danseçkin üniversitelerden bilim adamlarının ilgi odağı haline gelen İzmir'in Torbalı ilçesindeki 2 bin 700 yıllık Metropolis Antik Kenti, ören yeri çalışmalarının tamamlanmasının ardından bu yıl açılacak.

Metropolis Kazıları Başkanı ve Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek, yaptığı açıklamada, Özbey Mahallesi ve Yeniköy arasında yer alan antik kentte kazıların 1989 yılından bu yana devam ettiğini ve çok sayıda önemli buluntuya rastladıklarını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Ören Yeri Uygulamalar Daireler Başkanlığı ortaklığında yürütülen kazı çalışmalarında Sabancı Vakfı ve Torbalı Belediyesi’nden de destek aldıklarını söyleyen Aybek, 5 Kasım 2012’den bu yana alanda ören yeri düzenlemesi yapıldığını anlattı.

Çalışmalar kapsamında 160 bin metrekarelik alanın koruma altına alındığını ve bölgede yürüme alanları oluşturulduğunu dile getiren Aybek, “Metropolis bir yamaç kent olduğu için anıtlara ulaşmak kolay değil, yapılan düzenlemelerle turistin tarihi alanı daha rahat ziyaret etmesini hedefliyoruz” dedi.

Ören yeri hazırlıklarının 2013 yılında tamamlanacağını ve antik kentin ziyarete açılacağına işaret eden Aybek, “Otopark, seyir terasları ve diğer olanakları sağlayacak binaların yapımını da bitireceğiz ve en kısa sürede kenti ülkemiz turizmine açacağız. İzmir’in EXPO 2020 adaylığı çerçevesinde Metropolis’in önemli rolü olacağına inanıyoruz. Efes Antik Kenti’ne 45 dakika uzaklıktaki bu kente de çok sayıda turistin gelmesini ümit ediyoruz” diye konuştu.

Yabancı bilim adamları ortak proje üretmek istiyor

Metropolis’in Efes Antik Kenti kadar büyük ve popüler olmadığını ancak kente gelen yerli turistlerin zengin tarihi kalıntıları görünce şaşırdığını anlatan Aybek, dünyadaki arkeoloji bilim adamlarının ise alandaki kazı çalışmaları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istediğini ifade etti.

Kazı çalışmalarını ve bölgeyi tanıtmak amacıyla İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’ne ve Almanya’dan Erlangen Nürnberg Üniversitesi’ne gittiğini söyleyen Serdar Aybek, şöyle devam etti:

“Metropolis’i Avrupa’daki farklı üniversitelerde tanıtmak için çalışma yaptık. Kazılarda elde ettiğimiz sonuçları değerlendirdik. Metropolis yurt dışında çok tanınan, bilinen ve talep gören bir nokta haline geldi. Yabancı bilim adamları bizimle çalışmak ve proje üretmek istiyorlar. Metropolis’in bu boyutu çok büyük önem taşıyor çünkü bizim öğrencilerimizin yetişmesini sağlayacak projeler üretilebilir ve yabancı üniversitelerle işbirliği yapılabilir. Yurt dışındaki çalışmalarda arazi faaliyetlerini tanıtmayı amaçlıyoruz.”

Aybek, çevre düzenlemesinin yanısıra yol düzenlemesi ve çevreye yerleştirilebilecek yönlendirme levhaları ile yerli ziyaretçi sayısının da yükseltilebileceğine değindi.

Serdar Aybek, Metropolis Antik Kenti tarihinin MÖ 7. yüzyıla dayandığını, planlı şehir olarak yapılarla donatılmasının ise 2 bin 500 yıl önceye tarihlendiğini, varlığını Bizans İmparatorluğu sonuna kadar sürdürdüğünü kaydetti.

Kazılarda daha önce mozaikler, hamamlar, çeşitli takılar ve heykeller bulunmuş ve buluntular müzelere teslim edilmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın