Dün ve Bugün Arasında Bir İletken Olarak Su: Suimei Pavyonu

Tarihi bir parktan geçen ve gökyüzünü yansıtan kavisli bir su hattı, Tokyo’da Japon mimar Kazuyo Sejima tarafından tasarlanmış.

Suimei Pavyonu, altı mimar ve üç sanatçı tarafından oluşturulan dokuz farklı konsept önerisinden biri. Yerleştirmeler, Tokyo Metropolitan Government, Tokyo Arts Council ve Watarium Çağdaş Sanat Müzesi tarafından yürütülen bir proje olan ‘’2021 Tokyo Pavyonu’’ kapsamında hayata geçiriliyor.

Suimei Pavyonu, Tokyo’nun Chuo-ku kentindeki Hamarikyu Bahçeleri’ndeki Enryokan bölgesinde konumlanıyor. Tokyo Olimpiyatları’nın açılışından hemen önce kent silüetinde yerini almış.

“Suimei’’, suyun güneş ve ay ışığında ne kadar güzel parladığını anlatan bir kelime. Pavyon, suyun sürekli değişen yüzeyinden parlak bir gelecek hayal etme düşüncesiyle bu kelimeyle anılırken, aynı zamanda Tokyo’nun tarihini de “yansıtıyor”.

Kazuyo Sejima, bu pavyonun yaratılacağı yeri seçerken oldukça hassas davranmış, hem tarihin hem de modernliğin aynı anda hissedildiği bir yer arayışındaymış. Hama-rikyu Bahçeleri, gelgit hareketine bağlı olarak şekil değiştiren deniz suyuyla oluşturulmuş bir su hattı ve ördek avlamak için iki alan ile, Edo döneminin Daimyo Teien’ine bir örnek. Yerleştirme, cilalı paslanmaz çelik ve kıvrımlı ayna ile yapılmış.

“Hama-rikyu’nun su dolu bir bahçe olduğu söylenebilir. Modern toplumu resmetmek için bu manzaranın içine su eklemeyi düşündüm. Suyun akışı, bir mesafeden izlenmeye devam ederken olduğu gibi görünür. Ancak yakından baktığınızda, usulca aktığını fark edersiniz. Yavaşça akan bu su; geçmiş, bugün ve gelecek arasındaki bağlantıyı temsil ediyor,” diyor Kazuyo Sejima.

Suimei Pavyonu 5 Eylül’e kadar ziyaret edilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın