Devrim Yaratan Mobil Konut: MO.CA

Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), MO.CA isimli kendi kendine yeten bir mobil konut tasarladı.

Fotoğraflar: Adrià Goula

Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), sürdürülebilir yaşam ve mobilite arayışıyla tasarladıkları MO.CA’yı (Mobile Catalyst/Mobil Katalizör) tanıttı. Mobil konut, Barselona’nın Collserola Tabiat Parkı içerisindeki Valldaura Laboratuarları’nda yerel olarak tedarik edilen ve işlenen dübelli lamine ahşaptan inşa edildi. IAAC’nin Masters programme in Advanced Ecological Buildings & Biocities (MAEBB) öğrencileri ve araştırmacıları tarafından geliştirilen projede; inovatif tasarım, ekolojik prensipler ve çok işlevlilik kavramları sentezlendi.

MO.CA’nın doğuşunda, 2022-2023 MAEBB grubuna sunulan bir tasarım zorluğundan ilham alındı: sürdürülebilirlik ve kendi kendine yeterlilik ilkelerini bünyesinde barındırırken iki kişiyi barındırabilecek bir mobil ev tasarlamak. Sadece barınma sağlamakla yetinmeyen ekip, MO.CA’yı çeşitli aktivite ve ortamlara uyarlanabilen çok işlevli bir mekan olarak kurguladı.

MO.CA’nın tasarımının temelindeki mobiliteye, bir römorkun üzerinde duran sağlam bir platform aracılığıyla ulaşıldı. İnsanlığın harekete ve kendi kendine yeterliliğe olan tarihsel yakınlığını yansıtan mobilite; tasarımın temelini oluşturdu. Konutun kompakt iz düşümü, ağırlık kısıtlamalarına ve lisans gerekliliklerine uygun şekilde yerel yönetmeliklere göre tasarlandı.

MO.CA’nın cephesi, hava koşullarına ve kullanıcıların faaliyetlerine göre ayarlanabilen cam kapılar ve bir kumaş katmanından oluşturularak yapının adaptasyon yeteneği vurgulandı. Bu dinamik çevreleme ile iç mekan ve dış mekan arasındaki sınır bulanıklaştırıldı, açıklık ve doğa ile kurulan bağ desteklendi.

Enerji özgürlüğü, -evin enerji ihtiyacını harici şarj olmadan 24 saat boyunca karşılayabilen- gelişmiş bir güneş paneli sistemi ile sağlandı. İç mekanda LED aydınlatma kullanıldı. Temel cihazlarda güneş enerjisi verimli bir şekilde kullanılarak çevresel etki en aza indirildi.

İç mekan tasarımında, işlev ve konfora odaklanıldı. Uyku rafları ile dikey alan maksimuma çıkarıldı. Mutfak ve banyoda su tasarrufu sağlayan özellikler ve kompost tuvalet sistemleri kullanılarak, su tüketimi ve atık üretimi en aza indirildi. Sürdürülebilirliğe yönelik kapalı döngü yaklaşımı benimsenerek, geri dönüşüm ve filtreleme sistemleri entegre edildi ve bu sayede kaynakların verimli kullanılması sağlandı.

Toolbox B, katlanabilir mobilyalar için bir depo görevi görerek merkezi alanı iş, eğlence veya sosyal toplantılar gibi çeşitli etkinlikler için bir merkeze dönüştürdü. Hafif yapı ve yerden tasarruf sağlayan tasarım ilkeleri, verimlilik ve çok yönlülüğe olan bağlılık ile desteklendi.

MO.CA, sürdürülebilir bir konut yaratmak için son teknolojiyi ekolojik ilkelerle birleştiren, mobil yaşamda bir paradigma değişimini temsil edecek şekilde tasarlandı. Tasarım kapsamında; inovasyon ve adaptasyonun sembolü olarak, mobilite ve kendi kendine yeterliliğin birleşerek ev kavramını yeniden tanımladığı bir geleceğe kısa bir bakış sunuldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın