Dayanışmayı Teşvik Eden Bir Rehabilitasyon Merkezi

Dayanışmayı Teşvik Eden Bir Rehabilitasyon Merkezi

Tolila+Gilliland ham ve dokulu malzemeleri kullanarak, Fransa'da yer alan Gilbert Raby Therapeutic Workshops’u tasarladı

Tolila+Gilliland, Gilbert Raby Therapeutic Workshops’u tasarlarken “duyuları harekete geçirmek” amacıyla dokulu bir malzeme paleti tercih etmiş.

Meulan-en-Yvelines’de yer alan Gilbert Raby Hastanesi’nin yerleşkesinde bulunan bina, bağımlılıkla mücadele eden hastalar için günlük bakım sağlamak ve yaratıcı atölye çalışmaları düzenlemek üzere tasarlanmış.

Bakım ve sağlık kavramları merkezinde şekillenen yapıyı tasarlarken Paris merkezli Tolila+Gilliland, toprak tuğla ve sıva gibi doğal malzemeler kullanarak aydınlık ve ferah bir mekan yaratmak istemiş.

Eğimli arazide yapılan bina, betonarme temel üzerine oturtulmuş ve ahşap karkas çatılı, sıkıştırılmış toprak tuğlalar ve toprak sıva kullanılarak inşa edilmiş.

İç mekanda malzemeler ham haliye bırakılmış. Dış mekanda ise yapı, ahşap plakalar ile kaplanmış. Bu uygulama ile -hastane mimarisinin geleneksel beklentilerine ters düşen- “dokunmaya davet eden” bir etki oluşmuş.

Mekan, kullanıcılara kurum hissi vermesinin yanında; zamanla değişim göstermeye açık, modüler alanlardan oluşuyor.

“Mimarinin, dayanışmayı teşvik eden mekanlar aracılığıyla tedaviyi destekleyebilme olasılığı oldukça ilgimizi çeken bir konu.” diye anlatıyor tasarımcılardan Nicholas Gilliland. “Dokunmaya teşvik etme kavramı tasarımın çıkış noktası: hem toprak tuğla hem de sıva, sağlam ve yumuşak yapıdalar; hamlıktan kaynaklanan kusurları ise çıkış noktasına doğrudan gönderme yapıyor.”

Atölyeler, beş metre genişliğindeki “biyo-iklimsel sokak” çevresinde kurgulanmış ve çatı pencereleri ile aydınlatılmış.

Zemin katta bulunan merkezi sokağın iki tarafında da bireysel terapi odaları, mutfak ve eczane bulunuyor. Birinci katta ise atölyeler ve çamaşırhane bulunuyor.

Güney tarafındaki iki kat yüksek tavanlı alan, toplantılara yönelik basamaklı bir oturma alanı içeriyor. Bu alan, dış cephedeki büyük metal panjurlarla güneşten korunuyor.

“Sokağa bağlı sabit bir işlev yüklemek yerine, hastalar ve hasta bakıcılar için uygun bir alan tasarladık.” diye anlatıyor Gilliland ve ekliyor: “Mekan, atölye faaliyetlerine hizmet eden grup etkinlikleri, seminerler ve konserler düzenlenebilecek bir amfi tiyatro olarak kullanılabiliyor. Üst kattaki koridorlar ise hem mekana bütünlük etkisi katıyor hem de alt kat görünümüyle birlikte bir yay formu kazandırıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın