Da Vinci’nin kemikleri sızlar

Haliç'e yapılacak Da Vinci Köprüsü projesini üstlenen mimar Hakan Kıran'a mimarlardan çağrı: Orijinaline sadık kalınmazsa Da Vinci'nin kemikleri sızlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu Leonardo Da Vinci Köprüsü Projesi’ni, tartışmalara neden olan Haliç Metro Köprüsü’nü yapan Mimar Hakan Kıran üstlendi. Köprü için uluslararası bir kültür grubuyla beraber çalışacak Kıran’ın projesini değerlendiren mimarlar, “Bir inşaat projesi olarak düşünülürse Da Vinci’nin kemikleri sızlar” dedi.

Uluslararası katılım

Leonardo Da Vinci’nin tasarladığı Haliç Köprüsü Projesi, Hakan Kıran’ın başında olduğu uluslararası bir kültür grubu tarafından Haliç’teki Tavşan Adası üzerine yapılacak. Projeye farklı ülkelerden çok sayıda isim gönüllü katkı verecek. Ortaya çıkan ilk çalışmalar, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunuldu. Kurulun görüşleri doğrultusunda projeye son şekli verilecek.

Projeye, Norveçli heykeltraş ve ressam Vebjorn Sand, Nükleer fizikçi Prof. Dr. Bülent Ataman, Hintli opera yazarı Daniel Nazareth ve uluslararası ilişkiler uzmanı Melinda Iverson ile farklı ülkelerden çok sayıda önemli isim destek verecek. Planlanan Da Vinci Köprüsü, 220 metre açıklığa sahip. Deniz üzerindeki en yüksek noktası yaklaşık 25 metre olan ve 10 metre genişliğinde taş bir yaya köprüsü olarak tasarlanıyor.

Bugünün ihtiyaçları farklı

Projeyi Taraf’a değerlendiren mimarlar, köprünün orijinal çizimlerine bağlı kalınarak yapılması gerektiğini söyledi. Mimarlar, Büyükşehir Belediyesi’nin Haliç Metro Köprüsü, Taksim Topçu Kışlası, Emek Sineması restorasyonu gibi birçok tartışmalı projeyi verdiği Hakan Kıran ile kurduğu ilişkiyi de eleştirdi.

Şehir Plancısı Erhan Demirdizen:

Hakan Kıran eğer bu projeyi yapacaksa Da Vinci’nin orijinal çizimleri dışına çıkmamalı. Haliç Metro Köprüsü nasıl Süleymaniye’nin siluetini bozuyorsa, bir başka köprü de Eyüp Sultan’ın Piyerloti’nin siluetini bozacaktır. 500 yıl önce çizilen bir köprü bugünün ihtiyaçlarını karşılar mı onu da iyi edit etmek lazım” dedi.

Mimar İhsan Bilgin:

Projenin kendisini mimarlık camiasında kanıtlamamış bir kişinin eline bırakılmasını kesinlikle uygun bulmuyorum.

Şehir Plancısı Erbatur Çavuşoğlu:

Hakan Kıran’ın daha önce çizdiği metro köprüsü İstanbul’a bir ihanetti, bir cinayetti. Herhalde bu projeyi bir günah çıkarma olarak görüyorlar. Biz daha önce yaptık olmadı bu sefer bakın güzel bir şey yapıyoruz diye. Projenin bir inşaat projesi olarak yapılmasıyla ilgili kaygılarım var. Yapılacaksa da aslına uygun yapılmalı.

Mimar Korhan Gümüş:

Topbaş’ı tanıyor diye bir mimarın bu projeyi üstlenmesi Leonardo’ya haksızlıktır. Yaratıcı bir proje olduğu için projeyi yaratıcılığa açmak gerekir. İstanbul’un geçmişte böyle bir ilgiye mazhar olması kullanılması gereken bir hazinedir. Bunu basit bir inşaat uğruna öldürmemek gerekir. İnşaat projesi olarak düşünüldüğünde bu durum Da Vinci’nin kemiklerini sızlatacaktır.

Bu sefer kesin listeden çıkarız

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha önce dolgu alanı olarak belirlediği Yenikapı Sahili’nde 600 bin metre karelik alana dolgu yapacak. Proje, bölgenin SİT alanı olmadığı gerekçesiyle Kıyı Kanunu kapsamında onaylandı. Projeyle Yenikapı Sahili’ne 1 milyon 250 bin kişilik miting alanı yapılacak. Alanın doldurulması için gerekli olan malzeme ise kentsel dönüşüm alanlarından elde edilen hafriyat ve molozlardan sağlanacak.

Kurul çekimser

Proje için bir ay boyunca itirazlar alınacak. Projeyle ilgili I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu çekimser bir karar aldı. Kurul kararında projenin “Tarihî Yarımada’ya olumsuz etkileri olacak” denmesine rağmen bir yandan da “burası SİT alanının dışında kalmaktadır” dendi. Projeye karşı çıkan uzmanlar “Artık kesinlikle, İstanbul Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılır” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın