Çubuklu Silolar’ın Dönüşümü Tamamlandı

Akaryakıt depolarından kültür, sanat ve yaşam merkezine uzanan bir dönüşüm hikâyesiyle yeniden İstanbul’a kazandırılan, şehrin endüstri mirasının önemli yapılarından Çubuklu Silolar, kapılarını açtı.

Çubuklu Silolar’ın açılışını, 10 Mart Pazar akşamı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’u yaptı. Kaderine terk edilmiş bir miras alanıyken İBB Miras farkıyla dünya çapında örnek teşkil edecek devasa bir kültür sanat alanına dönüştürülen Çubuklu Silolar’da, Dijital Sanatlar Müzesi, Doğa ve Bilim Müzesi’nin yanı sıra büyük bir kütüphane, atölye, karşılama merkezi, sahne, kafe, restoran, çocuk ve sanat merkezi gibi alanlar yer alıyor. Çok amaçlı birimleri ve zengin etkinlik takvimiyle kapılarını kültüre, sanata ve bilime açan tarihî alandaki Dijital Sanatlar Müzesi ise açılış sergisi olarak; İBB Miras ve İBB Kültür’ün katkılarıyla, Ars Electronica’nın küratörlüğünde oluşturulan bir seçkiyi “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” başlığıyla sanatseverlerle buluşturuyor.

Uzun yıllar Beykoz Çubuklu mevkiinde akaryakıt depoları olarak kullanılan, işlevlerini kaybettikten sonra ise kaderine terk edilen Çubuklu Silolar, İBB Miras’ın kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla yepyeni bir çehreye kavuştu. Zaman içinde Boğaz peyzajı ve kent hafızasıyla bütünleşen tarihî alan, evrensel koruma ilkeleri çerçevesinde İBB Miras farkıyla çağdaş bir yorumla yeniden işlevlendirildi.

Kurulduğu 2019 yılından bu yana İstanbul’un kültürel mirasının muhafızlığını üstlenen İBB Miras, şehrin dört bir yanındaki kültür varlıklarını koruma altına alarak yeni işlevleriyle kent hayatı içinde görünür kılıyor. İBB Miras, endüstri mirası alanında Müze Gazhane (Hasanpaşa Gazhanesi) ile başlayan dönüşüm hamlesi kapsamında bugüne kadar Kütüphane Troleybüs (Beyazıt Troleybüs Kuvvet Merkezi), Cendere Sanat (Cendere Pompa İstasyonu), Yedikule Gazhanesi (Hangar yapısı), Artİstanbul Feshane (Feshane-i Âmire), Baruthane (Bakırköy Baruthanesi), İstanbul Sanat (Haliç Tersanesi) gibi değerli endüstri mirası yapılarını yeni işlevleriyle yeniden İstanbul’a kazandırdı. İBB Miras şimdi ise Çubuklu Silolar ile metruk bir miras alanında dünyaca örnek teşkil eden mucizevi bir dönüşüme imza attı.

Çubuklu Silolar’daki kütüphane ise edebiyat, sanat, tarih gibi alanları kapsayan zengin dermesiyle İstanbullulara hizmet verecek. Boğaz’ın tüm güzelliklerine hâkim bir manzara eşliğinde kültüre, sanata ve bilime kapı aralayan Çubuklu Silolar, ziyaretçilerini yepyeni bir İstanbul deneyimi yaşamaya davet ediyor.

İlk Sergi: “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?”

İBB Miras ve İBB Kültür tarafından kent hayatına kazandırılan Çubuklu Silolar’daki Dijital Sanatlar Müzesi, 1979’dan beri dijital devrimin izlerini süren ve tüm dünyadan sanatçı, sanat teknolojisi ve bilim insanını bir araya getiren Ars Electronica’dan bir seçkiyle kapılarını açtı.

Ars Electronica küratörlüğünde ve Piksel.Creative Solutions prodüktörlüğünde gerçekleşen “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” isimli sergi, gerçeklik kavramına medya sanatının merceğinden yeni ve alternatif bir bakış açısı sunuyor. Sergide yer alan hem uluslararası hem de yerel dokuz farklı sanat pratiği, görünmez olana görünür bir yaklaşım getiriyor. Sanat ve teknoloji ekseninde bir düşünce alanı açmayı hedefleyen “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisi, izleyiciyi somut olanın sınırlarının ötesini keşfetmeye ve algılanabilir gerçekliklere temas etmeye davet ediyor.

“Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisi, 10 Mart – 10 Haziran 2024 tarihleri arasında Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi’nde görülebilir.

Etiketler

1 Trackback

Bir yanıt yazın