Çevreye Duyarlı Olmayı Öğreten Eğitim Yapıları

Çevreye Duyarlı Olmayı Öğreten Eğitim Yapıları

Yarının mimarlarına çevreye duyarlı yapı yapmanın önemini öğretirken aynı zamanda bugünün topluluklarını da koruyan bazı eğitim yapılarına göz atıyoruz.

Çevreye duyarlı okul yapıları ve diğer eğitim projeleri, çocukların yanı sıra profesyonelleri de çevresel düşüncenin yararları ve önemi konusunda eğitiyor. Bu derlemede sunulan yenilikçi sürdürülebilir teknolojiler ve teknikler, bize neyin mümkün olduğunu göstermek için bir araya geliyor.

Kakapo Creek Çocuk Bahçesi – Yeni Zelanda, Mairangi Bay – Collingridge And Smith Architects (CASA)

Kakapo Creek eğitim merkezi ve orman okulu, 0-6 yaş arası çocuklar için ortak bir açık hava oyun ve toplantı alanı etrafında yerleştirilmiş dört ana sınıf şeklinde tasarlanmış.

Sürdürülebilir malzemeler, inşaat yöntemleri ve ısı pompası elektrik sistemi, biyolojik çeşitlilik içeren çevre düzenlemesi ve yeşil çatı gibi bina özellikleri ile merkezin çevresiyle uzun vadeli ilişkisi  proje mimarları Collingridge And Smith Architects tarafından dikkatlice değerlendirilmiş.

Osijek Öğrenci Yurdu – Hırvatistan, Osijek – NFO 

Hırvatistan’daki Osijek Üniversitesi’nde öğrenciler sürdürülebilirliği içinde yaşayarak öğreniyor. Üniversitenin NFO tarafından tasarlanan öğrenci yurdundaki ortak yemek, mutfak ve yaşam alanları, doğal ışık alan koridora hizmet edecek şekilde merkezi olarak ve uzun yapının her iki ucunda dikkatlice konumlandırılmış.

Camla kaplı bu ortak alanların enerji ihtiyacının %40’ı binlerce entegre güneş pili ile sağlanmış. Proje, duvarlarına inşa edilmiş kendi güneş enerjisi santralinin yanı sıra hareket sensörlü kontrollü LED aydınlatma, yağmur suyu ve gri su toplama ve filtreleme ağları, havalandırmalı fiber-çimento kaplama ve yerinde atık yönetimi ne de sahip olacak şekilde hayata geçirilmiş.

Collège Amadou Hampaté Bâ – Nijer, Niamey – Article 25

Mimarlık ofisi Article 25, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi’nin herkesin yeterli bir yaşam standardına sahip olma hakkına sahip olduğunu belirten 25. maddesinden ilham alan bir hayır  kurumu. Kurum, Nijer’deki Collège Hampaté Bâ için yeni sınıflar ve iyileştirilmiş tesisler tasarlama çalışmalarında pahalı teknolojik malzemeleri kullanmak yerine yenilikçi teknikler kullanmış. Ülkenin başkenti Niamey yıl genelinde 40 derecenin üzerine çıkan aşırı sıcak ve yaşaması zor bir iklime sahip.

Binanın mimar Francis Kéré tarafından popüler hale getirilen çift çatılı yapısında, yerel olarak elde çıkarılan ve havayla kurutulan laterit taş tuğlalar ile bu katman ile üzerindeki hafif metal ikinci çatı arasındaki boşluktan bir soğutma havası cebi çekilen bir iç tuğla çatı kullanılmış. Laterit tuğlalar, bölgede daha yaygın olarak kullanılan çimento bloklardan daha fazla hava aldığından ve gün boyunca ısıyı çok daha yavaş yaydığından, sınıfların iç sıcaklıklarının dışarıdakinden sekiz derece kadar daha düşük olması sağlanmış.

PANNAR Yeterlilik Ekonomik ve Tarım Öğrenim Merkezi – Tayland, Nai Mueang – Vin Varavan Architects

Bir süredir sürdürülebilirlik kavramının sadece sıcaklık değişimleri ve doğal afetlerle ilgili olmadığı, gerçek sürdürülebilirliğe sahip projelerin bulundukları yerlerin ilgili sosyo-ekonomik faktörlerini de dikkate alarak tasarlanmış olması gerektiği vurgulanıyor.  Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej tarafından hazırlanan 1974 Yeterlilik Ekonomi Felsefesi’ne dayanan Vin Varavan Architects tarafından tasarlanan PANNAR Öğrenim Merkezi, 14 dönümlük bir arazide, kurak, kayalık ve kullanılamaz bir alandan pirinç yetiştirmek için ekilebilir araziye dönüştürülmüş iki katlı bir aktivite merkezi olarak hayata geçirilmiş.

Merkezin inşaatında yerel zanaatkarların yanı sıra bambu ve toprak gibi yerel malzemeler kullanılarak modern ve çekici bir tasarım oluşturulmuş. Yerel ve ulusal bir dönüm noktası olan merkezde yağmur suyu toplama ve sulama uygulamaları da düşünülmüş.

Etiketler

Bir yanıt yazın