“Çevresel Arkeoloji Çevrimiçi Programı”na Başvurular Başladı

ANAMED tarafından hazırlanan Koç Üniversitesi Online Programlar tarafından sunulan ENVARCH101 ve ENVARCH101TR (Türkçe ve İngilizce olarak), çevresel arkeolojiyi katılımcılara tanıtmayı, araştırma konuları ve metotlarını da kapsayarak zooarkeoloji, arkeobotanik ve 2022 yılında eklenen biyoarkeoloji alanlarını tanıtmayı hedefliyor. Programa son başvuru tarihi, 1 Mayıs 2023, 23:59 (Türkiye saatiyle).

Başvuru Koşulları

Program arkeoloji, tarih ve sanat tarihi alanlarında eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerine açıktır. Anadolu üzerine çalışan araştırmacılar önceliklidir. Başlangıç seviyesindeki katılımcılara uygundur.

Eğitmenler

Müge Ergun (2018-2020 ANAMED Çevresel Arkeoloji Proje Araştırmacısı)

Müge Ergun, doktorasını İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü ile Paris 1 Panthéon-Sorbonne Üniversitesi’nde (co-tutelle, 2016) tamamlamış; yüksek lisans derecesini ise İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü’nden (2009) almıştır. Dr. Ergun’un arkeobotanik çalışmaları kapsamındaki araştırmaları insan-bitki etkileşimleri, günlük ve mevsimsel rutinlerde bitkilere dayalı faaliyetler ile bu faaliyetlerin, özellikle Güneybatı Asya’d,a tarımın başlangıcı ve evcilleştirme sürecinde toplulukların ekonomik ve sosyo-kültürel yaşamlarını ne şekilde etkilediğine odaklanır. Son zamanlarda Orta Anadolu (Aşıklı Höyük ve Balıklı) ve Kuzey Kıbrıs’taki (Tatlısu-Çiftlikdüzü/Akanthou-Arkosykos) erken Neolitik dönem (y. M.Ö. 9. ve 8. bin yıl) topluluklarını araştıran projelerde çalışmaktadır.

Hannah Lau (2018-2020 ANAMED Çevresel Arkeoloji Proje Araştırmacısı)

Hannah Lau, geçmişte yaşamış insanların hayvan yönetiminde kullandıkları uygulamalar ile çevre ve sosyopolitik karmaşıklık arasındaki ilişkiyi incelemek üzere zooarkeolojik verilere başvuran bir antropoloji arkeoloğudur. Doktora derecesini California Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden 2016 yılında alan Dr. Lau’nun tez çalışması Halaf dönemi Domuztepe yerleşmesi (y. M.Ö. 6000-5400) sakinleri arasındaki tarımsal-kırsal üretime dayalı sosyal ve ekonomik işbirliği ile koordinasyonu belgelemek üzerinedir. Yakın Doğu ve Güney Kafkasya’da çeşitli alanlarda saha çalışması deneyimine sahip olan Dr. Lau,Türkiye’deki çalışmalarına ek olarak, 2009 yılından bu yana Nahcivan Özerk Cumhuriyeti’nde ve Güneydoğu Azerbaycan’da yer alan Lerik eyaletinde çalışmaktadır.

Benjamin Irvine (2020-2022 DAI-ANAMED Çevresel Arkeoloji Proje Bursiyeri)

Dr. Irvine, Anadolu ve komşu bölgelerindeki geçmiş insan-çevre etkileşimlerini, beslenme alışkanlıklarını, geçim uygulamalarını, tarım stratejilerini ve nüfus hareketlilik modellerini incelemek üzere kararlı izotop analizi gibi osteolojik, arkeolojik yöntemler üzerine uzmanlaşmış bir biyoarkeologdur. Halen aynı zamanda BIAA Onursal Araştırma Görevlisidir.

Ceren Çilingir  (2020-2023 DAI-ANAMED Çevresel Arkeoloji Proje Araştırmacısı)

Çilingir, arkeobotanist ve İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü’nde doktora öğrencisidir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yerleşim Arkeolojisi Programı’ndan Yüksek Lisans ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden lisans derecesine sahiptir. Sürmekte olan doktora tez projesinde, Tepecik-Çiftlik’te (MÖ 6300-7000) yetiştirilen bitkiler üzerinden tarım teknolojileri, geleneksel tarım yöntemleri ve gıda ekonomisini anlamayı hedefliyor. Bu doğrultuda, 2010 yılından beri Niğde-Çiftlik ilçesi ve çevre köylerinde halen kullanılan geleneksel mahsul işleme yöntemlerini belgelediği etnoarkeolojik saha çalışmaları yürütmektedir. Araştırma ilgi alanları arasında, Yakın Doğu’nun tarih öncesi topluluklarında bitki yetiştirme ve gıda hazırlama, bitki temelli geçim stratejileri ve insan-bitki etkileşimlerinin etnoarkeolojik yorumları yer almaktadır.

Safoora Kamjan  (2021-2022 ANAMED Çevresel Arkeoloji Proje Araştırmacısı)

Dr. Kamjan, geçmiş dönem insan-hayvan ilişkilerine odaklanan Groningen Arkeoloji Enstitüsü’nde doktora öğrencisidir. Türkiye, İran, Bulgaristan ve Hollanda’daki arkeolojik fauna kalıntıları üzerinde geleneksel zooarkeolojik yöntemler ve kararlı izotop analizleri ile geçmişte hayvancılık üzerine araştırmalar yapmaktadır. Ocak 2022’den itibaren Çevresel Arkeoloji proje bursiyeri olarak “Nem ve Toplum: Batı Anadolu’da 8.500 Yıllık İklim Tarihi” başlıklı araştırma projesine katılmıştır.

Tarihler

Türkçe Program Tarihleri: 19 Haziran – 19 Temmuz 2023

İngilizce Program Tarihleri: 19 Haziran – 19 Temmuz 2023

Daha detaylı bilgi buradan alınabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın