Cakarta’da Sanat, Mimari ve Doğanın Birleştiği Bir Alan: Tanatap Frame Garden Café

RAD+ar'ın, Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın merkezinde tasarladığı çok katlı kafede, yeşil alanı içeri alarak cephesiz bir tasarım felsefesini benimsemişler.

Bu yenilikçi proje, kamusal alan tanımını yeniden yaparak geleneksel mimari kavramlara meydan okuyacak şekilde tasarlanmış. Kafe, ziyaretçilere çevredeki parklarla kesintisiz şekilde bağlantı kurma imkanı sunuluyor.

Tasarımcılar projede cephesiz bir tasarım felsefesini benimseyerek geleneksel mimari yaklaşıma farklı bir bakış açısı sunmuş. Projenin çıkış noktası topluluk etkinliklerinin, sanat sergilerinin ve bahçe alanlarının, mekanı tanımlayan ve mimarinin kimliğini şekillendiren işlevsel cephenin sınırsız bir kombinasyonunu tasarlamak olmuş.

Projenin ayırt edici bir diğer özelliği ise; paslanmaz çelik, artwork, cam takviyeli beton ve cam olmak üzere dört tip çerçevenin eğlenceli bir şekilde bir araya getirilmesi olmuş.  Bu çerçevelerle perspektif etkileri artırılmış ve  kafede oturanlara parkın büyüleyici manzaraları sunulurken bahçeyi ziyaret eden halka da  kafede oturanları  bir çerçeve içindeki sanat objeleri olarak algılamaları sağlanmış. Bu bilinçli tasarım sayesinde, Cakarta gibi gelişmekte olan şehirlerde iş girişimlerinin sürdürülebilirliğine katkıda bulunularak ferahlatıcı ve dinamik bir kamusal alan oluşturulmuş.

Bina, çift gölgeli, düşük enerjili kapalı alanlar sunan çerçeveli bir bahçe olarak tasarlanmış. Bahçenin ortasına yerleştirilmiş gökkuşağı çatı penceresi ile gün batımı ışınlarının kapalı kafeye nüfuz etmesi sağlanarak benzersiz bir vaha benzeri atmosfer oluşturulmuş. Bu tasarım seçimiyle, negatif bölüm alanları optimize edilerek pasif, düşük enerjili ticari tasarımların zorlu tropikal ortamlarda bile nasıl geliştirilebileceği gösterilmiş.

Proje genelinde, temel geometrik öğelerin sadeliğinden yararlanılmış. Zemin katta simetrik planlarla karmaşık bir şekilde oyulmuş güçlü bir küp şeklinde hacim sunulurken, ikinci katta tasarlanan organik bir amfitiyatro ile tezat oluşturulmuş. Tanımlanmış bir ön ya da arka cephesi bulunmayan binada, çevredeki peyzajdan yararlanarak her yönden giriş yapılabilmesi sağlanmış. Çerçevelerin, rüzgar tüneli etkisi için katalizör görevi görmesi planlanarak, ziyaretçilerin esintili havalarda bile park manzarasının keyfini çıkarabilmesine olanak tanınmış.

Mimarlık ofisi Tanatap Frame Garden’a, yeniden tanımlanan alanlardaki kullanıcı davranışını anlamak için deneysel bir programlama projesi olarak yaklaşmış. Kafenin mobilyaları sade tutularak sert zemin ve peyzaj özellikleriyle harmanlanmış ve ziyaretçilerin açık bir alandaki konforlarını nasıl tanımladıkları gözlemlenmiş.

Tanatap Frame Garden projesiyle, sanat meraklıları için heyecan verici bir  mekan sunularak yerel halk için halka açık bir oturma odası oluşturulmuş. Alan, merak, bilgi ve yaratıcılığı besleyen bir merkez olarak tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın