Çağlar’ın arsalarına TOKİ konut yapacak

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Cavit Çağlar'ın şirketleri ile ilgili yapılan protokolün temerrüde düştüğünü, kendisine verilen peşin ödeme opsiyonuna rağmen yaklaşık 120 milyon dolar civarında bir para tahsil edilebildiğini söyledi.

“Bizim peşin ödeme opsiyonu ile en az almamız gereken para 440 milyon dolar civarında idi. Bunun realize olmadığını gördük, fakat kendisi TOKİ ile arsalarının değerlendirilmesi karşılığında bir teklif sundu. Bu işin içerisine TOKİ de girdi.” diyen Gül, TOKİ ile bu çerçevede bir anlaşma yapıldığını ve geri kalan paranın brütleştirilerek TOKİ’den gelecek tahsilatlar çerçevesinde borcun yeniden yapılandırılmış olacağını kaydetti.

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandıran TMSF Başkanı, gayrimenkullerin dışında çok fazla alternatifleri olmadığını dile getirerek “Bir tekstil firması var, sadece 190 milyon SSK borcu var. ‘1 lira bedelle bu borcu üstlenen kim varsa devretmeye hazırız.’ diye açıklama yaptık, şimdiye kadar alacak bir babayiğit çıkmadı. Çıkmasını isteriz. Bursa ekonomisi açısından önemli bir işletme. Bu işletmeyi şöyle ya da böyle sermaye problemi olmayan bir grubun almasını arzularız. Ama bizim TMSF olarak buradan bir gelir elde etme imkanımız kısa vadede görünmüyor gibi.” dedi.

Şakir Ercan Gül, Toprak Grubu ile ilgili olarak da 2 yıldır davalarla uğraştıklarını, Toprak Grubu varlıklarının her satış girişiminde dava ile engellendiklerini belirterek, “Sonuçta mahkemeler bizi haklı görmeye başladı, kendisi geldi anlaşmak istedi. Biz de ona bir opsiyon verdik, Ocak sonu itibarıyla doluyor. Bu süre içerisinde herhangi bir mal varlığını satmıyoruz ama ocak sonu itibarıyla tahsilat sağlayamadığımız müddetçe şubattan itibaren varlıklarını satmaya başlayacağız.” diye konuştu. Uzan meselesindeki son duruma ilişkin olarak da Gül, Adabank’ı sattık, BDDK onayı çıkınca 75 milyon dolarımızı da almış olacağız.” dedi.

Offshore’da Problem VAR

Devletin offshore paralarını ödemiş olmasının TMSF’yi sorgulatır hale getireceğini belirten Gül, offshore meselesiyle ilgili olarak, ‘Bugünkü mekanizma itibarıyla TMSF hisselerin yükümlülüğü çerçevesi içerisinde bankaların sadece mevduatlarını değil, diğer pasiflerini de yüklenmiş durumda.’ dediklerini ve TMSF’nin, bu çerçevede satılan varlıklarla ilgili olarak satıcılara böyle bir taahhütte bulunduğunu kaydetti. Offshore’un ayrı bir tüzel kişilik, ayrı bir banka olduğunu söyleyen Gül, “(Offshorezedelerin parası) Nasıl ödenebilir? Şöyle ödenebilir; devlet kaynaklarından değil, ilgili hakim ortaklardan bunlar nedeniyle ilave bir tahsilat yapıldığı zaman bu mekanizmayla ödenmesini doğru buluyorum.” diye konuştu. Gül, offshore ile alakalı üç problemleri bulunduğunu, bunların Sümerbank Efektif Offshore, Yurtbank’ın Yurt Offshore ve Egebank’ın Ege Offshore’u olduğunu dile getirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın