Bodrumda kıyıları işgal eden 16 tesis mühürleniyor

Muğla'nın Bodrum ilçesindeki koylarda, lüks II otellerin de aralarında bulunduğu çarpık yapılaşmayla ilgili ilk incelemelerin ardından 16 tesis mühürleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın iki ay sonra kıyılarda yıkımın başlayacağı yönündeki açıklamalarının ardından Bodrum’daki turistik tesislerde sessizlik hâkim. Muğla Mimarlar Odası Başkanlığı ise mevcut sisteme göre yıkımın zaman alacağını savunuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir süre önce Torbah’daki koyları denetleyerek, ‘İçinden kim çıkarsa çıksın, bu koyların halka iade edilmesi’ yönünde talimat vermişti. Bunun üzerine imara aykırı yerlerin tespiti ve sorumlularının bulunması için İçişleri, Kültür ve Turizm ile Çevre ve Şehircilik bakanlıktan harekete geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daire başkam ve şube müdürlerinden oluşan bir heyet, özellikle Bodrum yanmadasında çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Torba Kaynar mevkii, Güvercinlik Mahallesi, Yalıkavak ve Göltürkbükü beldelerinde Kıyı Kanununu ihlal eden 16 tesis tespit edilerek tebligat gönderildi. Bu tesislerde bakanlık yetkililerince mühürleme işlemine başlandığı, yıkım kararları ve para cezalarının tebliğ edildiği, yıkılacak bölümlerdeki tahliye işlemleri için de süre tanındığı öğrenildi. İddiaya göre geçtiğimiz günlerde CHP’ye geçen Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un, 2009 yılında meclisten geçirdiği ikinci etap torba revizyon imar planlanna dayanarak verilen ruhsatlarla çarpık yapılaşma bölgede hız kazandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, 2012 ve 2013 yıllarında çeşitli tarihlerde Bodrum Belediyesi’ne gönderdiği resmî yazılara rağmen bölgede inşaat ruhsatı verildiği ve yapılaşmaya göz yumulduğu tespit edildi. Uyanlar üzerine yapılan mühürlemelerden sonra da bazı tesislerde inşaat faaliyetinin devam ettiği belirtildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Vali Mustafa Hakan Güvençer imzasıyla geçen hafta Bodrum Belediyesi’ne gönderdiği yazıda, Torbalı bölgesindeki turizm tesislerine yapı kullanma izni, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı gibi belgelerin verilmemesini istedi. Aynca geçen mayıs ayında belediye tarafından mühürlenmesine rağmen devam eden inşaatların yıkım işlemlerine başlanması talimatı da verildi. Yapılan işlemlerle ilgili olarak da yedi gün içinde Muğla Valiliğine bilgi verilmesi istendi. Bodrum’da yıkım tebligatı alan tesislerin işletmecileri, konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor. İmar planlanna göre kendilerine inşaat ruhsatı veren kurumlar hakkında hukuk mücadelesi başlatacaktan belirtiliyor. Bodrum Belediye Başkam Mehmet Kocadon ise gerekli tebligattan oradaki bütün işletmelere yaptıklarını belirterek, “Artık hangisi kıyı bandının içinde kalıyorsa gerekli işlemler yapılacak.” dedi.

Muğla Mimarlar Odası Başkanı Osman Köseoglu da Bodrum’daki söz konusu imar planlannı yapma yetkisinin bakanlık ve belediyelerde olduğunu vurguladı. Bodrum Belediyesi tarafından Torbah’daki imar ve projeye aykırı yapılan imalattan kanuna uydurmak için dört defa imar plam değişikliğine gidildiğini söyleyen Köseoglu, “Burada bakanlık, ruhsat veren belediye ve il özel idareleriyle yatırımcıların hiçbiri birbirinden daha az suçlu değildir. Birbirlerinden haberi olmadan burada bir çivi bile çakılmaz.” ifadelerini kullandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise Ege ve Akdeniz başta olmak üzere kıyılan usulsüz kullanan yapıların yıkımının turizm sezonundan soma başlayacağım ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Bodrum kıyılarında yapılan incelemede 16 tesisin imara aykırı olduğu tesbit edildi. İmara aykırı tesislere valilik ve belediye tarafından tebligat yapıldı. 

Etiketler

Bir yanıt yazın