Bitkilerle Tek Bir Çatı Altında Yaşamak Nasıl Olurdu?

Bitkilerle Tek Bir Çatı Altında Yaşamak Nasıl Olurdu?

Kuşlar, kelebekler ve ağaçlara ait olan camdan ev Labri, yerel tasarım stüdyosu Nguyen Khai Architects & Associates tarafından tasarlanmış ve Vietnam’da yer alıyor.

Fotoğraflar: Hiroyuki Oki

Tasarımcılara, sadece ana yaşam alanı ve birçok dış mekanı kapsayan tek bir kat tasarlamalarına yönelik basit bir yönerge verilmiş.

Tasarımcılar ise müşterilere olduğu kadar tabiata da ev sahipliği yapacak bir mekan tasarlayarak bu yönergeyi kendi avantajlarına çevirmiş.

“Kendimize ‘botanik arkadaşlarımızla tek bir çatı altında yaşamak nasıl olurdu?’ sorusunu yönelttik,” diye anlatıyor tasarımcılar. “Hayalimiz, bu teknolojik ve modern dünyada insanlar ve doğa arasında derin bir ilişki yaratmaktı.”

Labri’nin yaşam alanları cam ve beton karışımı, kademeli dört adet bloktan oluşuyor. Bloklar ise birbirine patikalar aracılığıyla bağlanmış.

NKKA, farklı boyutlardaki blokları 100 metrekarelik arazinin yarısına “rastgele” yerleştirmiş. Geri kalan alanı ise doğal yaşamı teşvik edecek şekilde, bahçeler ve iç avlular için ayırmış.

Sabitlenmiş merdivenler ile ulaşılabilen çatılar, dağa tırmanma hissini anımsatacak şekilde tasarlanmış. Bloklar ise derinlerdeki mağaraları temsil edecek şekilde kurgulanmış.

“Evin üst kısmına doğru yürüyüş yaptığınızda, sıradağlar arasında yürüyormuş hissi yaşıyorsunuz. Dağların altında ise soğuk ve güvenli mağaralar bulunuyor.” diye anlatıyor NKKA ekibi.

Dört bloktan biri yaşam alanı ve yemek alanını kapsıyor diğerinde ise mutfak bulunuyor. Kalan iki blokta ise bir banyo ve uyku alanı bulunuyor.

Bloklar, bilinçli olarak tercih edilmiş basit tasarımlarıyla tektipleşmiş. İç mekanda “tüm mekanların aynı anda görülebilmesi” fikriyle bölmeler ve yekpare duvarlardan kaçınılmış. İstisnai olarak bazı dış alanlarda mahremiyet ihtiyacı duyulmuş ve bunu sağlamak için bağlar ve çalılar kullanılmış.

NKKA’nın beton ve camı ev boyunca birlikte kullanmasıyla minimalist bir görünüme ulaşılmış. Bu sayede Labri’nin konsepti olan “her şeyin ham, basit ve orijinal haliyle korunduğu bir mekan” fikrine de ulaşılmış.

Aşırı ısınmayı önlemek için bir dizi açılabilen kapı ve pencere uygulaması yapılmış. Bu sayede doğal havalandırma sağlanmış ve yeşil alan, iç mekanın boyutlandırılmasına katkıda bulunmuş. Labri’nin gölete yakınlığı ile yaz aylarında içeri soğuk hava akışını sağlamak da kolaylaşmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın