Bir Asır Sonra Vortvots Vorodman Kilisesi

100 yıldır kullanılmayan Vortvots Vorodman Ermeni Kilisesi restore edilerek yeniden açıldı. Kilise ibadethane özelliği korunarak kültür merkezi işlevi görecek.

Kumkapı’da 100 yıldır kullanılmayan Vortvots Vorodman Ermeni Kilisesi, ibadethane özelliği korunarak kültür merkezine dönüştürülmüş haliyle bugün yeniden açıldı.

“Meryem Ana Kilisesi” kompleksi dahilinde bulunan Vortvots Vorodman (Gök gürültüsünün çocukları) Kilisesi 2010 İstanbul Kültür Başkenti Projesi kapsamında restore edildi.

Kilisenin restore edilmesi Rahatsızlığı dolayısıyla fiili olarak patriklik görevini yerine getiremeyen II.Mesrob Mutafyan’ın hayaliydi. Bu yüzden kiliseye “Vortvots Vorodman Kilisesi ve Patrik Mesrob II Kültür Merkezi” ismi verildi.

İlahiler eşliğinde kutsanan kilisenin açılışı Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan eşliğinde, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından yapıldı. Açılışa İstanbul’un farklı semtlerinden birçok Ermeni katıldı.

Doğma büyüme Kumkapılı olan Aram Bey, “Eskiden bir sürü Ermeni vardı Kumkapı’da, kapının önünü süpürür, sokaklarda çay içerdik” diyor. Aram Bey, şimdi Yeşilköy’de otursa da harap haldeki kilisenin yenilenmiş halini görmek için gelmiş; oldukça mutlu.

Açılışı en önlerden izlemeye çalışan Nazlı Hayran, sağlığı el verdiği müddetçe Van’dan, Diyarbakır’a, İskenderun’dan Mardin’ kadar Türkiye’deki tüm kilise açılışlarına gidiyormuş.
Kilisenin tarihi

Eskiden yoğun Ermeni nüfusu barındıran Kumkapı semtinde, bu nüfus oldukça azalsa da hala bir Ermeni okulu ve birçok kilise var. Meryem Ana Kilisesi (Surp Asvadzadzin) İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne ait bir Ermeni Gregoryen kilisesi.

Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, önceleri üç Bizans kilisesinden oluşan yapı, 1641’den bu yana patriklik katedrali. Tarih boyunca birçok yangın geçiren kilise en son 1762’de çıkan büyük yangından sonra, Koca Ragıp Paşa ve Patrik II. Hagop’un çabalarıyla onarıldı.

1819’da geçirdiği büyük onarımdan sonra yeniden açıldı ve içerisinde yer alan kuzeydeki kilise Surp Khaç, güneydeki ise Vortvots Vorodman diye adlandırıldı.

Bir asırdır kullanılmayan güneydeki Vortvots Vorodman kilisesinin restorasyonunun yüzde 70’i, 2010 İstanbul Kültür Başkenti Projesi’nden yüzde 30’u ise bağışlarla sağlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın