Benzer Tasarımları Yüzünden Koolhaas Fosterla Karşı Karşıya

Rem çalıntı bir şey yok ama biz ilkiz derken, Foster planlar arasındaki olası bir benzerliği reddediyor.


OMA – Rak Gateway / Foster & Partners – “zero-carbon, zero-waste”

Dünyanın önde gelen mimarlarından Rem Koolhaas ve Norman Foster, iddialı projeleri arasındaki dikkat çekici benzerlik yüzünden karşı karşıya geldi.

Hafta içinde, hisselerinin özel sermaye grubu 3i’ye satışını doğrulayan Foster & Partners, Abu Dhabi’deki 6 km² alana sahip yeni “zero-carbon, zero-waste” kenti uygulamasını, Koolhaas’ın (OMA) yaptığı Rak Gateway komşuluk birimine benzerliğinden dolayı savunmak zorunda kaldı.


OMA – Rak Gateway

Koolhaas, her iki kentte de kullanılan ölçek, şekil, sürdürülebilir görünüm ve grid sistemler arasındaki farkedilir benzerlikten dolayı, çalışmasıyla ilgili Foster’dan açıklama istediklerini belirtti. Hollandalı mimar, çalıntı olmasıyla ilgili her hangi bir şüphelerinin olmadığını vurgulamasına rağmen, kendi planlarının daha önce ortaya çıktığı konusuna ısrarla dikkat çekti. Fosters & Partners ise yayınladığı kısa bildiriyle, şemalar arasındaki herhangi bir olası benzerliği reddetti.

Henüz kapsamlı olarak tanıtımı yapılmamış olan Rak Gateway, Rak Investment Authority için Ras Al Khaimah’de yapılacak 4,5 km²’lik bir proje. Koolhaas, projenin genel hatlarını, gelecek hafta Dubai’de gerçekleştirilecek Uluslararası Tasarım Forumu’nda anlatacak.


Foster & Partners – “zero-carbon, zero-waste”

BD ile yaptığı görüşmede, projeye geçen yıl Kasım ayında başladıklarını anlatan Koolhaas, Foster & Partners ile bu benzerliğin nasıl olabildiği hakkında bir görüşme yapmak zorunda olduklarını söyledi.

OMA’nın bir diğer ortağı Reinier de Graaf ise, bu şemanın yoğunluk ve karma fonksiyonları dolayısıyla, dünyadaki en radikal şema olduğunu belirtti.

Foster adına konuşan yetkili ise, kare biçimi dışında, şemalar arasında herhangi bir benzerlik bulunmadığını ve firmalarının, Mart’ta Mipim’de de sergilenmiş olmasına rağmen OMA projesi hakkında daha önceden bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Kendi planlarının, Masdar Initiative için tasarlanan düşük yoğunluklu, karbon – nötral bir üniversite kenti olduğunu ve 16. yy ultra yoğun Yemen kare şehirleri ile geleneksel Arap duvarlarından esinlendiklerini de ekledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın