Bengal’de Coğrafi Koşullarına Göre Şekillenen Bir Hastane

Friendship Hospital, Bangladeşli tasarım ofisi Kashef Chowdhury/URBANA tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Asif Salman

Hastane yakın zamanda büyük bir kasırgadan etkilenmiş kırsal bir alanda yer alıyor. Bu doğal ve tahrip olmuş, alçak strüktürler ve kamıştan yapılmış evlerle işaretlenmiş peyzajın içinde, bölgede yaşayan bir hayırsever Friendship kurumuna 80 yataklı bir hastane için arazi bağışladı.

Akarsuları bol olan Bengal arazisinin soyutlamasından ilham alan kampüs çevresindeki peyzajla uyum içerisinde. Binanın yerleşim planı verimli, mimarisi ise akılcı.

Bir dizi avlu doğal havalandırmayı sağlarken ameliyathaneler gibi yapay havalandırmanın olduğu alanlar rüzgar almayan yerlerde konumlanıyor. Direk ve yansıyan güneş ışığının tüm servis alanlarına ve muayenehaneye nüfuz etmesi ayrıntılı olarak hesaplanıyor.

İlk aşamalarda, yatan hastaların ve ayakta tedavi edilenlerin olduğu departmanların ayrılması ihtiyacı, tasarımcıların doğrusal bir geometriye sahip araziyi alanlara bölmesine neden olmuş. Farklı noktalardaki geçiş kontrol noktaları, diğer türlü birbirine bağlı avlular olarak tasarlanacak kampüste, giderek daha ağır basan bir faktör olmuş.

Çözüm görsel devamlılığın sağlandığı, geçişi kısıtlayan bir bariyer idi. Bunun için, yağmur suyunu toplarken iç peyzajı hareketlendiren, alanı bir yandan öbür yana geçen bir kanal düşünülmüş. Kanalın iki ucuna, zemin suyu kullanılamadığı için oldukça değerli olan yağmur suyunu depolayan iki tank yerleştirilmiş.

Kaynak: Archdaily

Etiketler

Bir yanıt yazın