Belgrad Ormanı’nın acil el atılması gereken sorunları

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Melis Alphan, Belgrad Ormanı'nın sorunlarına değiniyor.

Belgrad Ormanı’nın muhafaza ormanı statüsünün düşürülüp tabiat parkına dönüştürülmesinin yarattığı potansiyel tehditleri cumartesi günü yazmıştım.

Ama aslında fazla uzun vadeli düşünmeye gerek yok, Belgrad Ormanı’nda pek çok değişiklik görmeye başladık bile.

POMPALARLA SU ÇEKİLİP DERELER KURUTULUYOR

Yaklaşık 10 yıldır Belgrad Ormanı içinde ve civarında yeraltı suları ile kaynak suları pompalarla çekilip şişeleme tesislerine taşınıyor.

Bir canlı sistemin -yani ormanın- suları sistem dışına taşınarak buradaki ormanla gelişmiş olan sucul yaşam, sulak alanlar da yok ediliyor. Oysa bir ormanın canlılığı derelerinde akan suyla belli olur.

Bugün dereleri kurumaya başlayan ormanın kısa sürede kendisinin de kuruması kaçınılmaz.

Kendine özgü jeolojik yapısı nedeniyle Belgrad Ormanı su biriktirme kapasitesi çok düşük bir anakaya üzerinde bulunuyor.

Bu nedenle ormanın altındaki yeraltı suları fakir.

Şu anda içinde ve civarında açılan kuyulardan çekilen suların ekosistem üzerinde önemli, olumsuz etkileri görülüyor. Dere ve dere yatağı canlıları yok oldu.

TARİHİ SU BENTLERİ KORUNMAK ZORUNDA

Belgrad Ormanı’nın içindeki rekreasyon alanlarında aşırı kullanım nedeniyle toprak sıkışması ve yüzeysel su kirliliği yaşanıyor.

Halbuki, ormanın içindeki tarihi su bentleri İstanbul’un önemli bir kültür mirası.

Bu bentlerden sağlanan sular bir taraftan Taksim suları, diğer taraftan Kırkçeşme suları olarak uzun yıllar İstanbul’a hizmet vermiş tesisler. Bentlerden toplanan sular birçok kemer ve terfi sistemiyle şehre ulaştırıldığı için korunması ve idame ettirilmesi ayrıca önemli.

KÖPEK SÜRÜLERİ YABAN HAYATI YOK EDİYOR

Belgrad bir taraftan sucuların istilasına uğrarken, diğer taraftan “hayvansever” halkımızın köpeklerini terk ettiği, aç susuz ortalıkta bıraktığı bir sahaya dönüştü.

İnsanlar bu köpekleri alıp evlerinde ve balkonlarında bir hafta bakabiliyor, sonra insafsızca onları Belgrad Ormanı’na terk ediyor.

Bu başıboş hayvan sürüleri açlıktan birbirlerini yedikleri gibi, ormandaki korumasız hayvanları da parçalayarak yok ediyorlar. Sincap vs, aklınıza ne gelirse…

Belgrad Ormanı’nın en önemli yaban hayvanı karaca. Zaten karacadan başka da bir şey kalmadı.

Ormana gidin bakın, bir sürü yaralı karaca göreceksiniz.

YARIŞ VE KROSLAR YASAKLANMALI

Ormandaki izinsiz ve sınırsız yeni nesil hafta sonu kullanımları da sorunlu.

Arazi ve off-road araçları ile yapılan yarış veya ATV’lerle yapılan kroslar orman örtüsü ve toprağında aşırı bozulmalara, doğal bitki örtüsünün tahribine neden oluyor. Bunların kontrolü ve yasaklanması şart.

YÖNETİM PARÇALAR HALİNDE DEVREDİLMEMELİ

Belgrad, tarih boyunca misyonu özel bir orman oldu. Bu misyon, Bizans’tan bu yana İstanbul halkından gelen toplumsal taleplerle 2000 yılda şekillendi.Tarihsel süreç, bize İstanbul yerinde durdukça, bu misyonun değişmeyeceğini gösteriyor.

Statü değişikliği yapılarak kısa vadeli politikalarla ormanın yönetiminin başka kurum ve kuruluşlara, özellikle parçalar halinde çevre belediyelere devri çok tehlikeli.

Belgrad, tek bir orman işletmesi çatısı altına alınmalı, sivil toplum kuruluşlarının desteği ile yönetilmeli.

Belgrad Ormanı İstanbul halkı ile birlikte korunmalı ve geliştirilmeli.

Etiketler

Bir yanıt yazın