Bêka & Lemoine’ın Yeni Filmi “Big Ears Listen With Feet” Yayında

Ila Bêka ve Louise Lemoine'ın yeni filmleri "Big Ears Listen With Feet" Türkiye saati ile 29 Kasım saat 05:00'e kadar designboom'da ücretsiz olarak gösterilecek.

2007’den bu yana yarattıkları filmlerle sadece mimarlığa değil, mimarlığın kullanıcıyla olan ilişkisine de eleştirel bir şekilde odaklanan Bêka & Lemoine bu kez Bangkok Project Studio‘dan Tayland’lı mimar Boonserm Premthada’nın öyküsüne odaklanıyor. Sosyal Etki kategorisinde The Design Prize 2021|22’nin sahibi olan Premthada, yalnızca insanları değil, her zaman insanlarla birlikte var olan doğayı ve çevreyi de dikkate alarak saygıyı ve alçakgönüllülüğü besleyen bir tür mimari yaratıyor. Mimar, doğuştan beri yaşadığı bir işitme zorluğu nedeniyle tüm vücudunu bir rezonans odası gibi kullanarak alternatif bir dinleme yöntemi geliştirdi. Bu kişisel deneyimi etrafında dönen profesyonel çalışmaları, ses titreşimlerinin muazzam miktarda malzeme aracılığıyla mekanın sesi haline geldiği bir “duyu mimarisi” etrafında dönüyor.

Tıpkı diğer filmlerinde olduğu gibi, sanatçılar “Big Ears Listen With Feet”te de yalnızca binalara odaklanmak yerine, Tayland’da bir günlük bir yolculukla Boonserm Premthada’nın hayat hikayesini araştırıyor. Ila Beka & Louise Lemoine’nın bu samimi deneme filmi, izleyicileri mimarın benzersiz kimliğini ve duyarlılığını şekillendiren yerler ve insanlarla tanıştırıyor. Sanatçılar savunmasızlık biçimlerine ve bu biçimlerde güzelliği, şiirin ve gücün nasıl bulunabileceğini önemsediklerini belirtiyor. Yarattıkları film hakkında “Hayatta yaşadığı birçok olumsuzluğa rağmen, böylesine inanılmaz ve çok zahmetli bir işi olağanüstü sonuçlarla başarmayı başardı, bu yüzden böyle bir bireye ses vermekle çok ilgilendik. Kusursuz, yenilmez kişilerin başarı anlatılarına kıyasla pek çok insana umut veriyor. Mükemmellikle ilgilenmiyoruz çünkü mükemmellikte şiir bulamıyoruz.” açıklamalarında bulunuyorlar.

Diğer mimarlıkla ilgili filmlerdeki mükemmelik, ustalık ve mimarın kusursuz görüntü arzusunun yerine araştırmalarında inşa sonrasında yapıyla ilişkiye giren figürlerin mekanla olan kırılgan, hassas, kusurlarla dolu bir güzellik yarattığı gündelik yaşam pratiklerini ekranlara seren Bêka & Lemoine’ın bu son filmi “Big Ears Listen With Feet” 29 Kasım saat 05.00’e designboom sayfasında ücretsiz olarak çevrimiçi izlenebilecek.

Tayland Kadınlarının Yerel Yemek Kültürünü Destekleyen Bir Restoran

Bangkok Project Studio Tayland’da “Fil Müzesi” İnşa Etti

Etiketler

Bir yanıt yazın