Türkiye'nin Mimarlık Arşivi ARKİV'de yer alan inşaatı tamamlanmış projelerden oluşturduğumuz seçkide bu seferki durağımız Sakarya.
Adnan Menderes Caddesi ile Sakarya Caddesi kesişmesinin Kuzeydoğu yönünde yer alan köşe parsele konumlanan Adapazarı 11005 CM Mimarlık tarafından tasarlandı.
“Binanın yerleşeceği alanın, ait olduğu çevrenin varlığını sorguladık. Bir tasarım problemi, bağlamı var mıydı? Ne bir bağlamsal yapı, fiziki etki, ne bir eğim… Kentin zayıf bir kavşağından ve zaman içerisinde kentin olası genişleme alanından gayrı ele gelen bir bağ bulmak zordu. Gelip geçen arabalar ve gelip geçen bulutlardan başka dikkat çeken bir etki yoktu. Dolayısıyla “gelip-geçen” üzerine düşünmeye ve güzergâh üstü, ‘gelip-geçen’in durağı yapıları ve bunun üzerine kurulan analojiyi kurcalamaya başladık. Lafın özü, yapının ilham kaynağı ya da nüvesi Anadolu’nun bedestenleri, ticari hanları oldu.”
2000 yılında VII. Ulusal Mimarlık Ödülleri Yapı Dalı Başarı Ödülü’ne layık görülen proje Vedat Tokyay ve Köksal Anadol tarafından tasarlandı. Tasarım, 2000 Ulusal Mimarlık Ödülleri Yapı dalında birincilik kazanmış, 2000 yılı Ağa Han Mimarlık Ödülleri adayı olmuştur.
“Marmara depreminden sonra, Milli Eğitim Bakanlığı için hazırlanan proje, temel eğitim okullarındaki eğitimin, olası deprem durumunda kesintiye uğramaması için, lamine ahşap yapı elemanları, ahşap yapı panelleri ve plywood yer panelleri ile tasarlanmıştır. Tamamen sökülüp kolaylıkla takılabilir bütünsel bir yapı kurgusu amaçlanmaktadır. Ferizli, Kocaeli, Adapazarı, Sapanca, Değirmendere ve Yalova’da uygulanmış örnekleri bulunmaktadır.”
THECATWORK tarafından tasarlanan Serdivan 127, Sakarya’nın Serdivan ilçesinde bulunan bir konut sitesi.
“Projenin, kullanıcılar için bir ’yaşam kompleksi’ oluşturması amacıyla; farklı tipteki 3 daire modülünün kombinasyonları ile iki çeşit blok sistemi oluşturularak yerleşimin içerisindeki tüm dairelerin, hem parsel çeperi hem de iç sokak, avlu ve sosyal alanlar ile ilişki kurması sağlanarak, projenin toplu yaşam alanı, çevre ilişkisi ve ortak alanlar üçlemesinde yeniden ele alınıp ortaya yeni bir değer çıkması sağlanmıştır. Çekirdek etrafına takılan daire modülleri sayesinde tüm tip dairelerin cephe kullanımı arttırılmıştır. Bu blokların arazi üzerindeki birbirleriyle olan ilişkileri ile bir yandan kütlelerin hareketi sağlanırken bir yandan gün ışığı, manzara yönelimi kuvvetlendirilmiştir. Açık çıkmalar ve zemin terasları ile kullanıcıların yapı blokları arasında bulunan peyzajla ilişkisi sağlanmak istenmiştir. Cephede ışık kontrolü için metal cephe panelleri kullanılmıştır.”
Sakarya’da bulunan doğal gaz kombine çevrim enerji santrallerinin işletme ve bakım yönetim kadroları için inşa edilmiş yeni ofis yapısının inşaatı 2017 yılında tamamlandı.
“Enka Power yönetimi, Enka Doğalgaz Kombine Çevirim Santrali işletmesi boyunca oluşan koşullar ve ek ihtiyaçlar neticesinde mevcut idari/yönetim binasının yenilenmesine karar vermiş; GAD, ENKA santrallarının mevcut iş süreçleri ve yeni ihtiyaçlarını dikkate alarak bir ofis tasarlamıştır.”
“9.000 metrekarelik açık alanda yaklaşık 5.000 metrekarelik ofis yapısı. Tek katlı seyreden ama kimi yerlerde de üst katlar, teraslar oluşturulmuş bir yapı. Santral çalışanları ve yöneticileri için çalışma alanları, farklı büyüklüklerde toplantı salonları, yemekhane gibi yerleşimlerden oluşuyor.”
“ENKA Santralları ofisinde maksimum gün ışığı alabilecek, en az yapay ışık kullanılabilecek, günün geç saatlerinde de kullanılabilecek, aynı zamanda ısıtma soğutmasında da sorun yaşanmayacak ve çeliğin tüm özelliklerine yer vererek, kapatmadan göstererek etkili olmasını önemseyerek bir tasarım ilkesi izlendi. Yapıda açık cam yüzeylerin dışında Ofisin tesisle uyumuyla, çelik taşıyıcı sistemiyle, çatısıyla, cam duvarlarıyla, yarattığı şeffaflık ve zariflikle, iç mekan tasarımında çeliğin estetik değerinin ortaya çıkmasıyla ve hepsinden önemli deprem bölgesinde güvenli bir çelik yapı duruşuyla ENKA’ya olduğu kadar tüm Türkiye’ye kazandırılmış örnek bir çelik yapı ortaya çıkartıldı.”
Serdivan’da geçici bir alan ve süre için, ihtiyaca göre belirlenmiş farklı boyutlardaki çelik modüllerin birleşimlerinden oluşan, taşınabilir, çoğalabilir bir organizma oluşturmayı amaçlayan yeme-içme kompleksi projesi theCATwork tarafından tasarlandı.
“Yapının formu ve dolu-boş oranı; arazinin özellikleri ile merkezde kamusal alan kullanımını öne çıkarmayı amaçlayan yaya sirkülasyonu referans alınarak, çeperlere yakın konumda yapıyı çevreleyecek kesintisiz bir yarı açık sirkülasyon hattı yaratan geniş saçak düzlemine, farklı konseptlere hizmet eden modül kombinasyonlarının belirli boşluklarla ilişkilendirilmesi ile oluşturulmuştur. Modül kombinasyonlarının hizmet ettiği 6 farklı yeme-içme konseptinin tanımladıkları belirli alanları olmasına rağmen tamamen kaldırılabilir olarak tasarlanmış cepheleri sayesinde, modüllerin kentsel boşluk ve yarı açık sirkülasyon alanı ile bütünleşerek kompleksin iç-dış ilişkisinin yok edilmesi ve bütüncül bir açık yeme içme çarşısı halinde çalışması hedeflenmiştir.”
Sakarya’da bulunan ve ARKIV’de yayınlanan, uygulanmamış projelerin tümünü buradan inceleyebilirsiniz.